Stabil eredmény, új stratégia

RÁBA gyár
Vágólapra másolva!
A Rába Csoport 9,5 milliárd forintot meghaladó konszolidált árbevétellel zárta 2016 első negyedévét. A társaság az idei év első három hónapjában javította termékeinek versenyképességét, és megtette az első lépéseket az új stratégiai célok megvalósítására – derül ki a vállalat közleményéből.
Vágólapra másolva!

A Rába részben ellensúlyozta a piacok bizonytalanságát és egyes termékei ciklikus értékesítésének hatásait a növekvő európai tehergépkocsi szegmensben, a hazai alkatrész-értékesítésben és az alvázszerkezeti exportban. A kihívások ellenére a vállalat továbbra is stabilan eredményes, a tárgyidőszakban

a csoport üzemi tevékenységének eredménye 232 millió forintot ért el.

A készpénztermelési hatékonyságot mutató EBITDA 1 százalékpontos hatékonyságjavulás mellett 775 millió forintot ért el, amihez a két legnagyobb üzletág, a Futómű és az Alkatrész, az iparágban átlagos vagy a feletti készpénztermelési hatékonysággal járult hozzá.

A társaság nettó hitelállománya továbbra is alacsony. Az időszak végén mintegy 3,8 milliárd forint volt, ami 2,5 milliárd forinttal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi nettó hitelállomány pozíció.

„A tavalyi év mérföldkő volt a Rába életében: a korábban meghirdetett pénzügyi mozgástér megteremtése a tervezettnél korábban tette lehetővé a stratégiai léptékű építkezés megkezdését. Növekvő versenyképesség, hatékonyság, sikeres helytállás a nemzetközi piacokon, értékteremtés a tulajdonosok számára – ezek az elvek vezérlik társaságunk működését stratégiai céljai megvalósításában. Ennek egyik első, fontos lépése az a

amelynek végrehajtására megkaptuk a tulajdonosi felhatalmazást. Technológia- és kapacitásfejlesztési programunk megvalósítását követően piaci részesedésünk és a globális járműiparban betöltött szerepünk tovább erősödik, és terveink szerint minden második-harmadik európai tehergépjármű Rábánál gyártott mellső tengellyel gördül le a szerelőszalagokról” – idézte a közlemény Pintér Istvánt, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatóját.