Az MNB súlyos problémákat talált egy biztosítónál

magyar nemzeti bank mnb
magyar nemzeti bank
Vágólapra másolva!
Az MNB átfogó vizsgálatának lezárásáig felügyeleti biztost rendelt ki a Dimenzió Kölcsönös Biztosító és Önsegélyező Egyesülethez az annál tapasztalt tőkeproblémák, informatikai, illetve az eszközök nyilvántartására vonatkozó hiányosságok miatt.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti biztost rendelt ki a Dimenzió Kölcsönös Biztosító és Önsegélyező Egyesülethez (Dimenzió egyesület), tájékoztat közleményében a jegybank. Az intézkedés a Magyar Nemzeti Bank által az egyesületnél jelenleg folytatott átfogó vizsgálat lezárultáig, de legföljebb 180 napig marad érvényben. A biztosi feladatokat a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. által kijelölt felügyeleti biztos látja el, aki

átvette az egyesület irányítását annak igazgatóságától, és gondoskodik a megfelelő működésről.

A jegybanki intézkedés a Dimenzió-csoport semmilyen más tagját nem érinti.

Átfogó vizsgálat

Az MNB – a pénzügyi felügyeleti feladatokat ellátó PSZÁF, illetve a jegybank korábbi kötelezéseit követően – 2016 áprilisától korlátozott terjedelmű átfogó vizsgálatot folytat a Dimenzió egyesületnél.
A vizsgálat eddigi megállapításai szerint a szavatolótőke elégtelen mértéke, az ügyfelek számára lényegi információkat tartalmazó adatbázisok, informatikai rendszerek nem kielégítő működése, illetve a Dimenzió egyesület által befektetett eszközök nyilvántartásának megfelelőségével kapcsolatos jelentős hiányosságok miatt volt halaszthatatlanul szükséges ideiglenes intézkedésként a felügyeleti biztos kirendelése.

A tartalékok megvannak

A jegybank adatai szerint a Dimenzió egyesületnél az ügyfél-megtakarítások fedezetéül szolgáló biztosítástechnikai tartalékok jelenleg rendelkezésre állnak, az eszközfedezettség megfelelő, ugyanakkor ezt veszélyeztető, negatív folyamatot tárt fel a vizsgálat, amelynek megakadályozása érdekében szükséges a felügyeleti beavatkozás.

Az egyesület piaci részesedése jelenleg viszonylag csekély,

mindössze 0,7 százalékos a hazai életbiztosítási piacon, az ügyfélszerződések száma néhány tízezres.