A vártnál kevésbé csuklott meg a belga gazdaság

Attacks of Brussels Belgium Belgique TERRORISM Brussels Bruxelles attentat attacks victims victimes hommage memory Bourse Police
Még mindig sok a rendőr a brüsszeli utcákon
Vágólapra másolva!
Belgium gazdasága nem szenvedett komoly károkat a március 22-i brüsszeli terrortámadások miatt - közölte Jan Smets, a belga központi bank elnöke. Szerinte a merényleteknek mérsékelt volt a makrogazdasági hatása, a tapasztalatok pedig egyértelműen azt mutatják, hogy a hasonló tragédiákat követő gazdasági hatások többnyire rövid távúak.
Vágólapra másolva!

Jan Smets arról számolt be, hogy becsléseik szerint az idei első negyedévben 0,03-0,1 százalékkal lett volna magasabb a gazdasági növekedés, ha nem történnek meg a terrorcselekmények. A központi bank vezetője mindazonáltal elismerte, hogy bizonyos iparágakat, főként a brüsszeli régióban súlyosabban érintettek a merényletek. A fővárosi szállodák és éttermek jelentős része komoly veszteségekről számolt be az elmaradó turisták miatt.

Még mindig sok a rendőr a brüsszeli utcákon Forrás: AFP/Hans Lucas/Virginie Nguyen Hoang

A veszteségek mérséklése érdekében a belga kereskedelmi kamara áprilisban arra bíztatta a cégvezetőket és a politikusokat, hogy az irodájuk helyett éttermekben tartsák a találkozóikat Brüsszelben. A két helyszínen - a metróban és a Zaventem repülőtéren - elkövetett brüsszeli terrortámadásokban harminckét ember életét vesztette és több mint háromszázan megsebesültek. A merényleteket az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet vállalta magára.