Már az IMF is aggódik a brexit miatt

Brexit
http://www.dreamstime.com/stock-photos-brexit-referendum-concept-eu-uk-flags-hand-holding-topical-message-image67424463
Vágólapra másolva!
Súlyos veszteséget okozhatna a brit gazdaságnak, ha Nagy-Britannia az EU-tagságról június 23-ra kiírt népszavazás eredményeként távozna az Európai Unióból - áll a Nemzetközi Valutaalap pénteken Londonban ismertetett új országjelentésében.
Vágólapra másolva!

Az IMF kimutatása szerint a brit gazdaság potenciális

GDP-arányos veszteségeiről szóló szakértői becslések 1,5 százaléktól 9,5 százalékig terjednek,

attól függően, hogy az előrejelzések miként ítélik meg az ország jövőbeni kapcsolatait az EU-val és a világ többi gazdasági erőcentrumával.

Zuhanás jöhet az ingatlanárakban

A valutaalap elemzése szerint azonban ha a brit gazdaságot a hazai össztermék 1 százalékánál nagyobb kár éri, az mindenképpen nettó költségvetési veszteséget okozna, mivel a gyengébb gazdasági teljesítmény nagyobb mértékben csökkentené az államháztartási bevételeket, mint amennyit az EU-költségvetésbe befizetett - az éves GDP-érték egyharmad százalékának megfelelő - nettó brit hozzájáruláson meg lehetne takarítani.

Christine Lagarde az IMF elnöke Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Az IMF jelentése szerint Brexit esetén - vagyis ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból - London globális pénzügyi szolgáltatási központként betöltött szerepe is eróziónak indulhat, mivel a City pénzügyi szektorának cégei elveszíthetik az unió belső piacához kötődő szolgáltatásnyújtási engedélyüket, és az euróalapú tranzakciós forgalom jelentős része idővel a kontinensre helyeződhet át Londonból.

A kockázatok közé tartozik, hogy ha a népszavazáson a választók többsége a kilépésre voksol, arra a részvény- és az ingatlanárak hirtelen és meredek zuhanásával reagálna a piac, a háztartások és az üzleti szféra hitelköltségei megemelkednének, sőt egyik pillanatról a másikra

leállhat a tőkebeáramlás az olyan kulcsfontosságú szektorokba, mint a kereskedelmi ingatlanpiac,

vagy a pénzügyi szektor.

Az IMF szerint vannak arra utaló jelek, hogy a brexithez fűződő piaci aggályok máris éreztetik hatásukat. A brit kereskedelmi ingatlanszektorban a befektetési tranzakciók értéke hozzávetőleg 40 százalékkal zuhant éves összevetésben az idei első negyedévben, a font november óta 9 százalékkal gyengült kereskedelmi súlyozással számolva, a brit államadósság-törlesztés kockázatára köthető piaci biztosítási csertranzakciók (CDS) árazása pedig megkétszereződött, bár alacsony bázisról - áll a valutaalap elemzésében.

Christine Largarde, az IMF vezérigazgatója a jelentést bemutató londoni sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a brexit potenciális gazdasági következményei

terjednek.

Lagarde szerint például ha a referendumon a többség a kilépésre szavaz, és ezt a külső finanszírozási portfolióáramlások meredek visszaesése követi, az a font jelentős gyengülését, valamint a fogyasztás és a beruházások nagymértékű visszaesését okozná.

Sokadik figyelmeztetés

Egy napon belül ez a második, az utóbbi hónapokban pedig a sokadik erőteljes figyelmeztetés a brit EU-tagság esetleges megszűnésével járó gazdasági kockázatokra. Előző nap adta ki a Bank of England - a brit jegybank - új inflációs jelentését, amely szerint a brit gazdaság egyébként is gyengülő kilátásaira a legnagyobb egyedi kockázatot a júniusi EU-népszavazás jelenti.

A Bank of England a bizonytalanságok miatt 0,2 százalékponttal csökkentette GDP-növekedési előrejelzését a következő három év mindegyikére, de értékelése szerint a brexit lehetősége e rontott prognózisokat is lefelé ható kockázatokkal terheli.

Ilyen népszavazási eredmény esetén ugyanis a háztartások halaszthatják fogyasztási kiadásaikat, a vállalati szektor késleltetheti a beruházási döntéseket, és az ezzel járó alacsonyabb munkaerőkereslet a munkanélküliség növekedését okozhatja - áll a Bank of England jelentésében.

A britek már a sokadik figyelmeztetést kapják Forrás: Dreamstime

A brit jegybank szerint ezt a font további gyengülése kísérheti, és ez akár "meredek ívű" is lehet. Az inflációs jelentés az IMF-hez hasonlóan kimutatja, hogy a font a tavaly novemberben mért legutóbbi csúcs óta 9 százalékot gyengült, és a Bank of England szerint ennek hozzávetőleg a felét a brit EU-tagság esetleges megszűnéséhez kapcsolódó kockázatok okozták.

Mark Carney, a Bank of England kormányzója az inflációs jelentést bemutató sajtótájékoztatóján kijelentette: a jegybank előrejelzési forgatókönyvei azt a lehetőséget sem zárják ki, hogy a brit gazdaság technikai recesszióba süllyed, ha Nagy-Britannia kilépne az EU-ból.

A brexit-párti tábor az inflációs jelentésben foglalt figyelmeztetések és Carney e kijelentése miatt követelte a Bank of England kormányzójának menesztését.