Megállíthatatlan a csődhullám az energiaszektorban

olaj iraq arbil erbil hewler UNREST ISIS ISIL energy FUEL Conflicts MIDDLE EAST khabat supply OIL refineries SQUARE FORMAT
ARBIL, IRAQ - JUNE 17: Erbil Refinery in Khabat of Iraq, 40 km west of Erbil city, supply fuel since the attacks of the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) cause a recent fuel shortage in Iraq, June 17, 2014. (Onur Coban - Anadolu Agency)
Vágólapra másolva!
Az ezen a héten bejelentett három csőd azt mutatja, hogy a 45 dolláros olajár még messze nem elég ahhoz, hogy megmentse a szakadék szélén táncoló olajvállalatokat. Az elemzések szerint ennél masszívabb és stabilabb emelkedésre volna szükség.
Vágólapra másolva!

A tavalyi év eleje óta már 130 észak-amerikai olaj- és gázvállalat, illetve szolgáltató jelentett csődöt, összesen 44 milliárd dolláros tartozással – derül ki a Haynes & Boone jogi cég adataiból. Ebben pedig még nincs benne a Chaparral Energy, a Penn Virginia Corp. és a Linn Energy, amelyek ezen a héten közöltek csődöt, összesen több mint 11 milliárd dollárral tartozva – írja a Bloomberg.

Fordul a szerencse

Rajtuk kívül pedig még legalább négy olyan olaj- és gázcég van, amely több mint 8 milliárd dollárral tartozik, mint például a Breitburn Energy Partners vagy a SandRidge Energy. Ráadásul ezen társaságok számára

szinte már lehetetlen a tőkebevonás.

Az energiacégek ugyanis lényegében ki vannak zárva a magas hozamú kötvények piacáról, miközben a bankok csökkentik a hitelkereteket, az eszközök értékesítése pedig folyamatosan lassul.

A 45 dolláros olajár még nem igazi segítség Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Noha a bajba jutott vállalatoknak nem segítség a hordónkénti 45 dolláros olajár, a jól teljesítő társaságok már nyereségesek tudnak lenni 50 dollár mellett – mondja Subash Chandra, a Guggenheim Securities elemzője. Amennyiben az olajár 50 dolláron áll, a szerencse nagyot fordul. A probléma akkor áll be – teszi hozzá Chandra –, amikor a szolgáltató cégek is bejönnek a képbe, és árat emelnek, hogy kivegyék a részüket a pozitív változásból. A másik lehetőség, hogy ebben az esetben a termelési oldal olyan gyorsan reagál, hogy az olaj csak nehezen tudja tartani az 50 dolláros szintet.

Mentőöv nélkül

A másik fontos tényező, hogy bár egyes cégek már jól tudnak működni 35 dolláros olajár mellett, ez még csak a fúrás költségeit foglalja magába – hangsúlyozza Spencer Cutter, a Bloomberg Intelligence elemzője. Az olyan többletköltségek, mint a bérek, az adók vagy a kamatok könnyen további 10-15 dolláros árfolyam-emelkedést követelnek meg.

Mindent összevetve

a 45 dolláros olajár még senkit nem ment meg

– teszi hozzá Chandra. Amely cég 30 dollár mellett csődbe menne, az be fog dőlni 45 dollár mellett is. Vagyis stabilan 60-65 dolláros árfolyamra volna szükség ahhoz, hogy valódi fordulat álljon be a szektor nyereségességében – jelezte az elemző.