Kiadja lakását? - Így intézkedhet egyszerűen

Kiadja lakását? - Így intézkedhet egyszerűen
http://www.dreamstime.com/stock-photos-realtor-apartment-giving-keys-to-couple-image18133973
Vágólapra másolva!
Időnként elárasztják az internetet a házak, lakások bérbeadásával kapcsolatos rémtörténetek trükköző bérlőkről, egy helyre, a tulajdonos tudta nélkül bejelentett több tucat emberről. Az óvatosság valóban nem árt, azonban a KEKKH Webes Ügysegéd alkalmazás már lehetőséget kínál arra, hogy akár otthonról is ellenőrizhessük, hogy hivatalosan kik is vannak bejelentve hozzánk.
Vágólapra másolva!

Mivel én is azok közé tartozom, akik kiadják házukat, örömteli meglepetéssel töltött el, hogy a Webes Ügysegédben ezzel kapcsolatban is lehet intézkedni. A Szállásadói ügyek „csempét" kell ehhez választani a nyitóoldalon – a korábbi tesztek során szerzett rutinnak köszönhetően már pillanatok alatt elnavigáltam az alkalmazásig és a bejelentkezés is villámgyorsan megtörtént.

Nyilatkozatok

Mielőtt az ügyintézés érdemi részének nekiállnánk

érdemes átböngészni a tájékoztató szöveget.

Rögtön megtudhatjuk ugyanis, hogy lakás tulajdonosaként, haszonélvezőjeként (szállásadóként) itt nyilatkozhatunk arról, hogy

  • a lakásba történő lakcímbejelentéshez személyesen vagy elektronikusan akarunk-e hozzájárulni.
  • Korábban megtett nyilatkozatunkat módosíthatjuk vagy törölhetjük, illetve
  • értesítést kérhetünk arról is, hogy a lakásába lakcímbejelentés történt.

Valamint még egy fontos információ:

a nyilatkozatok illeték- vagy díjkötelesek.

Hasznos szövegtenger

A kattintás után megnyíló felületet megpillantva be kell vallanom, kissé megijedtem, első pillantásra óriási mennyiségűnek tűnt a tájékoztató szöveg, amivel a három felkínált opció alatt szembesültem, de aztán erőt vettem magamon és elkezdtem böngészni a készítők által odavarázsolt olvasnivalót.

Olvassa el!

Pár pillanat és kiderült, hogy

nem felesleges időtöltés a szöveg átfutása,

hiszen igen hasznos információkkal gazdagodhatunk arról, hogy mennyibe is kerül nekünk pontosan az ügyintézés. Amennyiben arról akarunk nyilatkozni, hogy elektronikus úton is hozzájárulunk a lakcímbejelentéshez, akkor 3000 forintunkba kerül ez a kis luxus. Ha pedig arról kérünk tájékoztatást, hogy történt-e változás a hozzánk bejelentettek körében, akkor egész komoly kis menü közül választhatunk, a költségeink évente valamivel több mint 3000 forintról indulhatnak, de akár közel 8000 forintunkba is kerülhet, ha levélben történő és a kombinált értesítést is kiválasztjuk.

Megint lebuktam

Gondoltam, kezdem az elején, így a „Szállásadó nyilatkozata a hozzájárulás módjáról" ikonra kattintottam. Aki korábban már próbálkozott a Webes Ügysegédben ügyet intézni, esetleg olvasta korábbi tesztünket (amely itt érhető el), annak nem okoz különösebb meglepetést a megjelenő felület, és ismerősként köszöntheti a nehezen olvasható tájékoztató szövegeket is. Mivel rendelkezem személyi azonosítóval gyorsan kitöltöttem az erre szolgáló felületet és lelkesen a Tovább gombra kattintottam.

A következő felületen arról tájékoztattak, hogy nincs korábban benyújtott nyilatkozatom a rendszerben, amin persze nem lepődtem meg, hanem máris kerestem, hogyan tudnék továbblépni. Szerencsére a fejlesztők ezúttal nem rejtették el úgy a megfelelő gombot, mint a bejelentkezésnél, szinte kibökte a szemem az „Új nyilatkozat létrehozása" felirat.

A megnyíló oldal láttán meglepően jó érzés fogott el, hiszen ha ismétlem is magam, azért csak le írom: megint ismerős környezet fogadott, olyan felület, amin egy pillantással kiigazodtam és egyértelmű volt, hogy mit, hova kell írnom. Ezen a felületen kell ugyanis megadni, hogy hol van az a lakás, amivel kapcsolatban nyilatkozom.

Gyorsan beírtam az adataimat és már kattintottam is a Tovább gombra, amikor lebuktam. Igaz, némi szándékosság volt ebben, kíváncsi voltam, hogy mennyire figyel a rendszer, ezért az irányítószámot „elírtam", ami azt eredményezte, hogy nem léphettem tovább és egy üzenet tájékoztatott arról, hogy a megadott irányítószám és a település neve bizony köszönő viszonyban sincs egymással (persze nem pont ezekkel a szavakkal). A hibát javítottam, és ismét megpróbálkoztam a Tovább gombbal.

Bankkártyával is lehet fizetni

Az új oldalon egy igen hasznos funkcióra bukkantam, hiszen

lehetőség van arra is, hogy ne az ingatlan fekvése szerint illetékes járási hivatal dolgozza fel a kérést,

hanem egy olyan, ami közelebb van az aktuális tartózkodási helyünkhöz. Ezzel az opcióval most nem éltem, viszont ha már elektronikus ügyintézés, akkor azt a lehetőséget választottam a hozzájárulás módjánál, hogy előzetesen, Ügyfélkapun keresztül teszem meg. Még a szállásadói minőséget kellett megadni – az esetemben tulajdonos, amit egyébként alapból felajánl a rendszer – és máris mehetünk tovább.

Egy két lépéssel korábban már látott felület jelent meg, igaz kis eltéréssel a tetején. Ezen az oldalon adhattam meg azt, hogy hova kérek tájékoztatást a szállásadói nyilatkozat feldolgozásának eredményéről. Az adatokat gyorsan begépeltem, majd ismét Tovább, és jött a más ügyeknél már megismert, szerintem igen hasznos Ellenőrzés menüpont, ahol

még egyszer végignézhettem, hogy helyesek-e az információk.

Mivel mindent rendben találtam, újabb Tovább-al folytattam, és máris elérkeztem a fizetéshez. Személy szerint nekem nagyon szimpatikus, hogy bankkártyával is lehet rendezni a különböző díjakat a Webes Ügysegédben, úgyhogy ezt választottam.

A rendszer átvitt az OTP Bank más tranzakciókból is ismert, általam megbízhatónak tartott felületére, és azon sem kellett gondolkodnom, hogy mennyit is kell fizetni, hiszen az összeg is megjelent az új oldalon.

A rendszer figyel

Mivel ez egy teszt, így ennél a lépésnél visszafordultam, és úgy döntöttem, kipróbálom az Előzetes hozzájárulás menüpontot. Az alatta található leírásból megtudhattam, hogy a korábban megtett bejelentésemnek, amelynek lényege az lett volna, hogy elektronikusan is nyilatkozhassak a lakcímbejelentésről, itt érik be a gyümölcse, ugyanis ezt a nyilatkozatot itt tehetem meg.

Gyors kattintás, és egy pár perce látott felület jelent meg, ahol elvileg a személyi azonosítómat kellett volna megadnom, de mivel már korábban ezt megtettem, és azóta nem jelentkeztem ki a rendszerből, az alkalmazás ezt automatikusan kitöltötte, így csak egy nagyvonalú kattintás volt hátra a Tovább gombra. Ennél a pontnál pedig újra rá kellett ébrednem, hogy a rendszer figyel: mivel nem fizettem és így nem fejeztem be a bejelentést az elektronikus nyilatkozat kapcsán, így értelemszerűen ezzel az opcióval sem élhettem, ahogyan az ábra is mutatja.

A szállásadói ügyek kapcsán van egy harmadik lehetőség is, a szállásadói értesítési szolgáltatás. Aki az első ügyintézést kipróbálta, annak ez az opció már nem okoz meglepetést és nehézséget sem, hiszen lényegében ugyanazokkal a felületekkel találkozik.

A cikk megjelenését támogatta a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala.