40 év után kiderült, Szaúd-Arábia mennyivel finanszírozza Amerikát

obama sír fegyvertartás
US President Barack Obama gets emotional as he delivers a statement on executive actions to reduce gun violence on January 5, 2016 at the White House in Washington, DC. AFP PHOTO/JIM WATSON / AFP / JIM WATSON
Vágólapra másolva!
Az amerikai pénzügyminisztérium 40 év után nyilvánosságra hozta, hogy az Egyesült Államok államadósságának mekkora része van Szaúd-Arábia kezében. Rijádnak 116,8 milliárd dollárnyi amerikai állampapírja volt márciusban, ezzel Szaúd-Arábia csak az Egyesült Államok 13. legnagyobb hitelezője, messze elmarad Kínától és Japántól, amelyek kezében több mint ezer milliárd dollárnyi adósság van. 
Vágólapra másolva!

Szaúd-Arábiának 116,8 milliárd dollárnyi amerikai állampapírja volt 2016 márciusában, hozta nyilvánosságra az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma.

Washington 1973 óta titkolta, hogy az arab ország mennyivel finanszírozza az államadósságát.

Az adatokat a Bloomberg kérte ki az információszabadsági törvényre hivatkozva.

Eddig titkolták

Washington az 1973-as olajembargó óta nem hozza nyilvánosságra, mennyi állampapírja van Szaúd-Arábia kezében, hogy ezzel is biztosítsa a Rijáddal ápolt stratégiai kapcsolatát és a szaúdi olajhoz való hozzáférését.

A szaúdiak a tartalékaikat élik fel

Az alacsony olajár nagyon megviseli Szaúd-Arábia költségvetését, Rijád 2015-ben külföldi eszközökben tartott tartalékának 16 százalékát elköltötte. Mivel az amerikai állampapírok árfolyama az egész világgazdaságra hatással van,

fontos kérdés lett, hogy Szaúd-Arábiának mennyi amerikai állampapírja van, vagyis mennyitől szabadulhat meg, ha rákényszerül.

Pekinghez képest Rijád a kanyarban sincs

A 116,8 milliárd dollárnyi állampapír egyáltalán nem sok, ezzel Szaúd-Arábia csak az Egyesült Államok 13. legnagyobb hitelezője, és a közelében sincs az első két helyezettnek, Kínának (1,3 ezer milliárd dollárnyi állampapír) és Japánnak (1,1 ezer milliárd dollárnyi állampapír).

Szaúd-Arábia csak az Egyesült Államok 13. legnagyobb hitelezője Forrás: AFP/Jim Watson

A valós összeg jóval nagyobb lehet

Igaz, lehetséges, hogy jóval több amerikai államadósság van szaúdi kézben, mint a most nyilvánosságra hozott 116,8 milliárd dollár, írja a CNN Money. A szaúdi központi bank kezében márciusban 587 milliárd dollárnyi külföldi eszköz volt, márpedig

a jegybankok jellemzően amerikai kötvényekben tartják a külföldi tartalékaikat.

Abban nincs semmi különleges, hogy országok külföldi számlákon keresztül birtokolják más államok adósságát, ilyenkor az adósságot ahhoz az országhoz számolják, ahol a számlát vezetik. Belgiumban például 154 milliárd dollárnyi amerikai állampapír van, sok elemző szerint ennek nagy része van Kína által birtokolt számlákon.