Hatalmas adósságot hagyott hátra a Mal Zrt.

2016.05.17. 08:30

Eladók a Mal Zrt. autói, laboratóriumai, gyártóeszközei és irodai berendezései, valamint az ajkai szolgálati lakások, sőt maga a vörösiszap is. Ha mindent sikerül értékesíteni, akkor is csak a töredéke térülhet meg a cég 170 milliárdos adósságából.

A Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. összesen 500 millió forintot kér és egyben akarja eladni a három éve bedőlt cég vagyontárgyait, amelyeket ma is használnak az ajkai üzem eszközeit megvásárló és azokat működtető cégek - írja a Világgazdaság.

A lap szerint a felszámolás alatt álló Mal összesen mintegy 170 milliárd forint tartozást hagyott hátra. Ez azonban nem a működésével évek alatt felhalmozott mínusz, hanem zömmel a megrepedt X. számú tározóból a környező településekre kiömlött iszap okozta károk miatt keletkezett. A zöldhatóság minden idők legnagyobb büntetését,

135 milliárd forintos hulladékgazdálkodási bírságot szabott ki a cégre,

a patakba ömlött iszap miatti büntetés pedig meghaladta a kétmilliárdot. Emellett eltörpül a szállítók és a bankok összesen 20 milliárd forintnyi követelése, és a magánszemélyek kárai miatt követelt bő egymilliárd.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (Mal Zrt.) Ajka melletti tározójának átszakadt gátjánál 2010 október 4-én mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki a gátszakadás miatt. A katasztrófa három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - érintettForrás: MTI/H. Szabó Sándor

Perek garmadája folyik még Mal-ügyben, de valószínű, hogy az összesen 100 millió eurós jelzáloggal biztosított bankok kifizetésén kívül másra nem jut majd a felszámolásból. Sem a környezetvédelmi megabírságra, sem a mintegy 35 milliárd forint közpénzből elvégzett kármentesítés visszafizetésére.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK