A menekültek kétszer annyit hoznak, mint amennyit visznek egy közgazdász szerint

Leszbosz, menekült, Görögország
LESBOS, GREECE - APRIL 10: Refugees talk with each other at a refugee camp founded by volunteers, in Lesbos Island, Greece on April 10, 2016. The EU-Turkey deal was agreed recently, after more than a million refugees reached the EU. It is designed to break human-smuggling gangs who have been trafficking refugees across the Aegean Sea, resulting in hundreds of deaths. Ayhan Mehmet / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
2015 és 2020 között a menekültek 22 ezer milliárd forintnyi euróba fognak kerülni Európának, ugyanakkor az általuk gerjesztett plusz gazdasági növekedés kétszer ekkora többletet jelent majd az Európai Bizottság elnökének volt gazdasági tanácsadója szerint. A történelmi példák is azt bizonyítják, hogy sikeresen be lehet illeszteni nagyszámú bevándorlót. 
Vágólapra másolva!

A menekültek összesen 69 milliárd euróba (22 ezer milliárd forintba) fognak kerülni Európának 2015 és 2020 között az Európai Bizottság elnökének volt gazdasági tanácsadója, Philippe Legrain szerint. Ugyanezen öt év alatt a menekültek miatt Európa GDP-je Legrain szerint 126,6 milliárd euró többletnövekedést fog mutatni, vagyis

a menekültek kétszer annyi pluszpénzt jelentenek, mint amennyibe kerülnek,

írja a Guardian.

Nem teher, hanem nyereség

„Az a legnagyobb tévképzet, hogy a menekültek terhet jelentenek. Ráadásul ezt a tévképzetet azok az emberek is osztják, akik szerint sok pénzbe kerülnek, de erkölcsileg helyes őket beengedni” – mondta Legrain egy interjúban.

„De ez nem igaz. Természetesen

– mondta a közgazdász.

Nagyobb növekedés, több munkahely, több adóbevétel

Legrain szerint a menekültek befogadása és beillesztése rövid távon természetesen kiadásokkal jár, de már rövid távon is keresletnövekedést jelent (hiszen ők is fogyasztanak), ami pénzügyi élénkítést jelent a befogadó országokban.

Hosszabb távon

a menekültek egyre nagyobb mértékben járulnak majd hozzá az államok adóbevételeihez

(a fogyasztásukkal és a munkájukkal), illetve annak, hogy hozzájárulnak a gazdaság növekedéséhez, munkahelyteremtő hatása lesz, nagyobb, mint ahány munkahelyet a menekültek elfoglalnak.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy

Európa lakossága rohamosan öregszik, 2030-ra a dolgozó korú népesség a hatodával fog zsugorodni,

míg a nyugdíjas korú a negyedével nő majd. A beáramló friss munkaerő enyhítheti a szociális ellátórendszerre nehezedő nyomást a közgazdász szerint.

A végső mérleg szerint Európa jól jár a menekültekkel Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Ayhan Mehmet

A betelepítés lehet sikersztori

Legrain szerint a történelmi példák is azt bizonyítják, hogy a menekültek betelepülése egy államba sikeres lehet.

Az újkori történelem legnagyobb és legsikeresebb áttelepülése a vietnami háború után volt, amikor 800 ezer vietnami vándorolt be az Egyesült Államokba.

Kezdetben terhet jelentettek az államnak, néhány évtized elteltével a vietnami-amerikai háztartások tagjai magasabb jövedelemmel rendelkeznek, és kisebb körükben a munkanélküliség, mint a született amerikaiak közt.