Az arany és az olaj lehetnek az új BUX

2016.05.18. 16:28

Az elmúlt hónapok hektikus piaci mozgásai után újra pozitív irányba mozdult a befektetésialap-piac a BAMOSZ legfrissebb adatai alapján. Leglátványosabb mértékben az árupiaci alapok növekedtek, ami mögött leginkább a nyersanyagpiac magára találása áll. A tavalyi év BUX sikere után így idén a nyersanyagok okozhatnak pozitív meglepetést.

„Az elmúlt hónapok erőteljes árfolyam-ingadozásai és feszült piaci hangulata a hazai befektetők türelmét is próbára tette, most azonban újra pozitív mozgolódás látható a befektetési alap piacon. Ezt mutatja, hogy a BAMOSZ (a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége) legutóbbi, áprilisi adatai alapján a pénzpiaci alapok állományát kivéve minden befektetési alap kategória szinten maradt vagy növekedni tudott" - tájékoztatott Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A nyersanyagok meglepetést okozhatnak 

„Az már nem meglepő, hogy a pénzpiaci alapok állományának csökkenése folytatódott, az viszont mindenképpen figyelemreméltó, hogy legnagyobb mértékű - az előző hónaphoz képest 16,1 százalékos - növekedés az árupiaci alapoknál történt. Úgy tűnik, hogy ahogyan tavaly a BUX, úgy idén a nyersanyagok lehetnek az év pozitív meglepetése" - hívta fel a figyelmet a szakember.

Elmúlik a túlkínálat 

Az árupiaci alapok erőre kapása mögött egyrészt az áll, hogy az olajpiacon eltűnőben van a túlkínálat, ami már elkezdte fölfelé tolni a kőolaj világpiaci árát. Másrészt az év eleji erőteljes részvénypiaci mozgások elbizonytalanították a befektetőket, akik így erőteljesebben az arany irányába mozdultak.

Érvek a nyersanyagok mellett 

„A továbbiakban is a nyersanyag-befektetések - azaz az energiahordózók, nemesfémek és ipari fémek - mellett szól, hogy az olajpiac továbbra is az egyensúly irányába tart, mivel hosszú távon nagyjából 80 dolláros szintnél tarthatók fenn nyereségesen a szektor beruházásai. Másrészt, bár a részvénypiachoz hasonlóan nagyobb kockázatvállalási hajlandóságot igényelnek, mégsem a tőzsdékkel együtt mozognak, sőt az arany éppen az ideges piaci mozgások kompenzálására alkalmas. Harmadrészt pedig az ipari fémeknél - leginkább a réz és a vasérc esetében - a kínálati oldalon a kitermelés csökkentése felfelé korrigálja az árakat. Így a hosszabb időtávban gondolkodó megtakarítók körében a részvénypiaci eszközök mellett egyre stabilabb helyet foglalhatnak el a nyersanyag-befektetések" - mondta el Horváth István.