A budapestiek nem akarnak kevesebb kéményellenőrzést

kéményseprő, kéményseprők
Budapest, 2010. október 11. Varga Lajos (b) és Kovács Károly kéményseprők kéményt ellenőriznek Budapesten VII. kerületi Király utcában a hivatalos fűtési szezon október 15-i megkezdése előtt. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A budapesti lakosság 84 százaléka szerint a kéményellenőrzések tervezett ritkításával nem lesz garantálható a kémények biztonságos működése. Egy reprezentatív közvélemény-kutatás adatai szerint a tervezett változtatások rossz hatással lesznek a szén-monoxid mérgezések megelőzésére.
Vágólapra másolva!

A fővárosi kéményellenőrzések ellátásáért felelős Fővárosi Önkormányzat nem támogatja a kéményellenőrzések tervezett ritkítását, írja közleményében a budapesti kéményseprőcég, a FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft.

Legalább évente

A cég reprezentatív felmérést készített arról, hogy mi a véleményük a budapesti lakosoknak a kéményellenőrzések tervezett ritkításáról. A megkérdezett 84 százaléka a félévente, illetve évente történő ellenőrzési sűrűséget jelölte meg, mint amivel garantálható a kémények és fűtési rendszerek biztonságos működése gáztüzelésű kémény esetén.

A válaszadók 20 százaléka nemhogy ritkítaná a jelenlegi éves ellenőrzést, hanem évi kétszeri ellenőrzést tartana kívánatosnak.

Több mérgezéstől tartanak

Hasonlóan egyöntetű eredményt hozott a kutatás azzal kapcsolatban, hogy a kéményellenőrzés tervezett ritkítása – a Belügyminisztérium rendelettervezetében kétévenkénti ellenőrzés szerepel gáztüzelés esetében – milyen hatással lesz az életveszélyes helyzetek feltárására, köztük a szénmonoxid-mérgezések megelőzésére. A megkérdezettek 35 százaléka szerint nagyon rossz hatással, míg 36 százaléka szerint inkább rossz hatással lesz a ritkítás a biztonsági szintre.

Szavazzon!

Ön szerint milyen kéményellenőrzési sűrűség mellett garantálható a kémények és fűtési rendszerek biztonságos működése gáztüzelés esetén?