Életveszélyt látnak a kéményseprők, viszik a népszavazási kérdésüket

Lukács Zoltán MSZP képviselő készül beadni a népszavazási kérelmét az NVI-nél 2016 április 6-án Lukács Zoltán MSZP képviselő készül beadni a népszavazási kérelmét az NVI-nél 2016 április 6-án
Lukács Zoltán MSZP képviselő készül beadni a népszavazási kérelmét az NVI-nél 2016 április 6-án
Vágólapra másolva!
Ma vagy holnap beadják a Nemzeti Választási Irodához népszavazási kérdésüket a kéményseprők. A szakszervezet vezetője szerint a kérdés jogilag rendben van, 200 ezer aláírást össze tudnak gyűjteni. A kéményseprők úgy számolnak, a katasztrófavédelem sokkal kevesebb embert vesz fel, mint amennyit ígért, a katasztrófavédelem szerint ez nem igaz. 
Vágólapra másolva!

Már a hét elején, május 23-án vagy 24-én beadják népszavazási kérdésüket a kéményseprők a Nemzeti Választási Irodához (NVI), mondta el az Origónak Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének (KOSZ) elnöke.

A kérdést több jogász segítségével fogalmazták meg, az elnök szerint előreláthatóan át kell mennie az NVI-n.

A pontosan megfogalmazott kérdést a KOSZ elnöke nem mondta el, de a kéményseprők azt szeretnék elérni, az állam törvényben garantálja, hogy minimum évente ellenőrizni kell a kéményeket.

Nem félnek az aláírásgyűjtéstől

Ha a kérdés átmegy, a referendum kiírásához szükséges 200 ezer aláírást össze fogják tudni gyűjteni, véli Vámos Csaba. A kéményseprők csak Budapesten 660 ezer háztartásba bejáratosak,

ha az egész szakma összefog, és minden kéményseprő nekifekszik az aláírásgyűjtésnek, nem lehet probléma.

De a kéményseprők civil szervezetek segítségét is kérni fogják az aláírások összegyűjtéséhez, az elnök pedig minden politikai pártot fel fog szólítani, hogy álljon be a kezdeményezés mögé.

A kéményseprők kérdése kész, már csak be kell adni az NVI-hez Fotó: Szabó Gábor - Origo

Felmérték az emberek véleményét

A Belügyminisztérium rendelettervezete szerint a kormány egy évről két évre ritkítaná a gáztüzelésű kémények kötelező ellenőrzését. A lakosság egyáltalán nem támogatja a ritkítást, különösen, hogy fizetni sem kell majd az ellenőrzésekért, ezt mondja Vámos Csaba. A budapesti kéményseprőcég, a Főkétüsz reprezentatív felmérése szerint

a budapestiek 84 százaléka évenkénti vagy félévenkénti ellenőrzést tartana szükségesnek.

Az Origo olvasóinak 45 százaléka szavazott úgy, hogy minimum évente kellene ellenőrizni a kéményeket.

Veszélyes, szakmaiatlan, és rossz a kéményseprőknek

A kéményseprők több okból ellenzik az ellenőrzések ritkítását:

  • Életveszélyes, a kevesebb ellenőrzés miatt többen halhatnak meg szén-monoxid-mérgezésben.
  • A kevesebb ellenőrzés kevesebb kéményseprőt jelent, vagyis sokan munka nélkül maradnak.
  • Életszerűtlen, hogy a gáztüzelésű kéményeket kétévente, míg mondjuk a vegyes tüzelésűeket évente kelljen ellenőrizni.

A csendes gyilkos

A szén-monoxid nagyon veszélyes, a katasztrófavédelem adatai szerint 2014-ben 430 szén-monoxid-mérgezés történt, 355-en sérültek meg, és 12-en haltak meg. A katasztrófavédelem egyébként rendszeresen kampányol a szén-monoxid veszélyei miatt, 2016 elején például ingyenes szén-monoxid-érzékelőket sorsoltak ki egy játékban.

2016. január 24-én Budaörsön valószínűleg szén-monoxid-mérgezés miatt halt meg egy idős házaspár Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Kevesebb munkához kevesebb kéményseprő

A ritkítást kimondó rendelet még csak tervezet, de a KOSZ szerint nagyon úgy tűnik, hogy a kormány el fogja fogadni. A kéményseprők szerint ennek egyértelmű jele, hogy, legalábbis ők így tudják, a katasztrófavédelem, amely az ország felében a lakossági kémények ellenőrzését július 1-je után el fogja látni, csak 250-300 kéményseprőt fog alkalmazni, ami jóval kevesebb az eredetileg első ütemben felvenni szándékozott 450 főnél.

Nem vesznek fel kevesebb kéményseprőt

A katasztrófavédelem valamivel több, mint 400 kéményseprőt fog felvenni, mondta az Origónak Hajdu Márton. A katasztrófavédelem szóvivője közölte

nem tudja, a kéményseprők miért gondolják, hogy jóval kevesebbet.

Arra is emlékeztetett, hogy ez csak az első ütem, ahogy kifutnak az önkormányzatok szerződései a kéményseprőcégekkel, és a katasztrófavédelem egyre több helyen veszi át a feladatokat, vesznek majd fel újabb kéményseprőket.

Vámos Csaba szerint kizárt, hogy a Katasztrófavédelem 400 kéményseprő felvételére készül első körben. A katasztrófavédelem 120 autót vesz a kéménysepréshez, a munkavégzés párosával zajlik majd.

– mondta a KOSZ elnöke.

Hevesben csak a kéményseprők fele kell

Vámos Csaba saját példájából is arra következtet, hogy kevesebb kéményseprőt vesznek fel. Heves megyében 51 kéményseprő látja el a szolgáltatást (pengeélen, tette hozzá a KOSZ elnöke). A megye július 1-jétől a katasztrófavédelemé. Mind az 51-en jelentkeztek az állásajánlatra, de öten kiestek az orvosi alkalmasságin. A katasztrófavédelem ezután kiválasztotta a csoportvezetőket, és azt mondta nekik, hogy ők válasszanak húsz kéményseprőt a többi jelentkező közül.

Vámos Csaba szerint Hevesben csak az aktív kéményseprők felét veszi fel a katasztrófavédelem Forrás: Katasztrófavédelem

A KOSZ elnöke azt mondta, nem szeretne számháborúba bocsátkozni Hajdu Mártonnal (de bármikor szívesen leül vele egy nyilvános vitára); közeleg a július, akkorra egyértelműen kiderül, hány kéményseprőt vett fel a katasztrófavédelem.

A szakszervezet elnöke egyébként úgy tudja, jelenleg 60-80 tűzoltó vesz részt kéményseprő-képzésen, ők augusztus-szeptember környékén végeznek. A katasztrófavédelem azzal nyugtatta a kéményseprőket, hogy a tűzoltók csak tartalékok lesznek.

Érdemi egyeztetés nélkül

A kormány egyáltalán nem egyeztet a kéményseprőkkel, a rendelettervezetet véleményezhették, időt viszont csak egyetlen hétvégét kaptak rá, mondta Vámos Csaba.

A kéményseprők elküldték a javaslataikat, de visszajelzés nem érkezett, a kormány egyáltalán nem kommunikál velük.

Hajdu Márton az Origónak azt mondta, a katasztrófavédelem jogalkalmazó, így nem tudja, hogy a jogalkotó (a kormány) változatlan formában akarja-e elfogadni a tervezetet.

A katasztrófavédelem a hatályos jogszabályi feltételek mellett (vagyis évenkénti ellenőrzéssel) készül átvenni a szolgáltatást.

Kerestük a kormányt, hogy végül fogják-e ritkítani az ellenőrzéseket. Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Nem volt érdemi egyeztetés a kéményseprőkkel a kéményseprésről Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A tervezet szakmaiatlan

Az ellenőrzésekre visszatérve, vidéken nagyon sok helyen egymás mellett van a gáz- és a vegyes tüzelésű kémény. Teljesen életszerűtlen, hogy a kéményseprő kopog, bemegy, aztán közli a tulajdonossal, hogy akkor

ő most ellenőrzi a vegyes tüzelésű kéményt, de a gáztüzelésűt nem, mert azt csak kétévente kell,

mondta a KOSZ elnöke.

Vámos Csaba szerint a kormány tervezete szakmaiatlan, életveszélyes, ráadásul sok kéményseprőnek a megélhetésébe kerül, ha megvalósul.