Veszélyben a nagy turistacélpontok

utazás, Készen állsz a határtalan élményáradatra? Belek, a sport- és napimádók Mekkája, Török riviéra, Törökország
Vágólapra másolva!
Alapjaiban mutat átalakulást a turisztikai szektor, ahogy a biztonsági problémák és a terrorfenyegetettség növekedése erősen hatott az üdülési célállomások vonzerejére.
Vágólapra másolva!

A turisztikai szektorra igen rosszul hatottak az elmúlt években felmerülő biztonsági problémák. Az olyan klasszikus célállomások, mint Egyiptom vagy Törökország például jelentős számú látogatót veszítettek, akik inkább Spanyolországba vagy a karibi térségbe utaznak – mondta a CNBC-nek Michael Healy, az egyik legnagyobb európai utazásszervező cég, a Thomas Cook pénzügyi vezetője.

Ebben az évben a vállalat például teljesen átalakította a nyaralási programkínálatát, ahogy Törökországból, Egyiptomból és Tunéziából 1,2 millió foglalás került át Spanyolországba és más helyekre. A Kanári-szigetek mint célállomás például

27 százalékot erősödött az elmúlt időszakban.

Forrás: Flickr/Giorgio Montersino

A kontinentális Európa szintén komolyan megszenvedi a párizsi és brüsszeli terrorcselekmények következményeit. Healy jelezte, a belgiumi üzletük szinte biztos, hogy kevesebb pénzt hoz majd ebben az évben.

A Thomas Cook egyébként csütörtökön számolt be arról, hogy a nyári foglalásai 5 százalékkal zsugorodtak pénzügyi éve első üzleti félévében, ami nagyban köszönhető annak, hogy sok turista már nem akar Törökországba utazni. Noha Törökország tavaly még az egyik legnépszerűbb célállomás volt,

a nyaralások árai mostanra 15-20 százalékkal csökkentek.

A török turizmusnak valószínűleg az sem segít mindemellett, hogy az amerikai nagykövetség figyelmeztetett, a külföldi és amerikai turisták kifejezetten célpontjai a különböző terrorista szervezeteknek.