Magyarország kikerült a bóvliból

hitelminősítő, Fitch
2557350 Russia, Moscow. 01/19/2015 Fitch Ratings agency logo. Vitaliy Belousov/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
A három nagy hitelminősítő közül elsőként a Fitch ismét befektetésre ajánlott kategóriába minősítette Magyarországot.
Vágólapra másolva!

Visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati sávba Magyarország államadós-besorolását a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő május 20-án, pénteken késő este, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy a devizában kibocsátott hosszú lejáratú szuverén magyar adósságállomány osztályzatát az eddigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BBB mínusz"-ra javította. Ez az osztályzat a befektetésre ajánlott kategória alapszintje. Az új besorolás kilátása stabil.

A két másiknál még bóvli

A Fitch Ratings a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül elsőként adott ismét befektetési ajánlású államadós-besorolást Magyarországnak. A másik két cég, a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service egyelőre a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó - "BB plusz", illetve "Ba1" - besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot, de a Moody's magyar osztályzatának kilátása pozitív.

Az uniós pénzekkel is számoltak

A folyómérleg-egyenlegek magas többlete, az Európai Unióból érkező jelentős értékű folyósítások, a bankrendszer külső mérlegalkalmazkodási folyamata, az önfinanszírozási program és a devizaalapú ingatlanhitelek átváltása nyomán komoly mértékben javult Magyarország külső fizetési helyzete, és enyhült a magyar gazdaság sérülékenysége - áll a Fitch Ratings péntek esti londoni elemzésében.