Ismét befektetésre ajánlott kategóriában van Magyarország

hitelminősítő, Fitch
2557350 Russia, Moscow. 01/19/2015 Fitch Ratings agency logo. Vitaliy Belousov/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Mozgalmas héten van túl a magyar gazdaság: a hét elején kiderült, hogy mennyit kaszálnak a szupertraffipaxokkal, volt taxistüntetés is, Brüsszel pedig elárulta, mit vár Magyarországtól, de fontos dolgokról beszélt Orbán Viktor és Varga Mihály is. A legfontosabb bejelentést mégis Londonban tette a három nagy nemzetközi hitelminősítő cég egyike: a Fitch Ratings ugyanis bejelentette, hogy felminősítette Magyarországot. Ez volt a héten a gazdaságban. 
Vágólapra másolva!

2012 eleje óta mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő cégnél a befektetésre nem ajánlott kategóriában volt Magyarország adósbesorolása. 2011 novemberében a Moody’s volt az első, amelyik bóvliba küldte a magyar állampapírokat, majd decemberben hasonlóan lépett az S&P is, végül 2012 februárjában már a Fitch sem ajánlotta befektetésre a magyar állampapírokat.

Idén márciusban a Moody’s és az S&P még nem változtatott a magyar adósbesoroláson, azonban pénteken a három nagy közül elsőként

a Fitch lépett, és egy osztályzattal felminősítette Magyarországot,

amely így már ismét a befektetési ajánlású osztályzati sávban szerepel.

A Fitch Ratingsnél már befektetésre ajánlott a magyar állampapír Forrás: RIA Novosti/Vitaliy Belousov

Az elmúlt hetekben úgy tűnt, hogy a Fitch sem változtat a magyar osztályzaton, hiszen a vártnál sokkal gyengébb GDP-adatot közölt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), ráadásul az ipari és az építőipari adatok sem voltak rózsásak – utóbbi ágazat egyenesen beszakadt az első negyedévben.

Ráadásul nőtt az államadósság is: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adatai alapján az államháztartás maastrichti adóssága március végére a GDP 76,9 százalékára emelkedett a tavaly év végi 75,3 százalékról.

Az első negyedévben az ipar is megtorpant Fotó: Marton Szilvia - Origo

A Fitch ezek után mégis felminősítette Magyarországot, méghozzá a hitelminősítő indoklása szerint azért, mert javult Magyarország külső fizetési egyensúlyi helyzete, és enyhült a magyar gazdaság sérülékenysége.

Az MNB szerint nem meglepő a felminősítés, sőt,

a jegybanknál bíznak abban, hogy a másik két hitelminősítő is javít Magyarország besorolásán.

Nyilvános, hogy az unió mit vár Magyarországtól

Az Európai Bizottság szerint

Magyarországnak 2016-ban és 2017-ben is spórolnia kellene,

hogy biztosan meglegyen a kitűzött hiánycél, vagy szerkezeti reformokat kellene bevezetni. Javítani kellene az átláthatóságot, erősíteni a korrupció elleni küzdelmet, de az oktatás és a romák felzárkóztatása terén is lenne tennivaló. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint ezek az ajánlások nagyrészt egyeznek a kormány céljaival.

Brüsszel szerint Magyarországnak spórolnia kellene Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Kalker

A Magyarországgal foglalkozó dokumentumban azt írják, nagy a hiánycéltól való jelentős eltérés kockázata, ezért a kormánynak 2016-ban a GDP 0,3 százalékára, 2017-ben pedig a GDP 0,7 százalékára rúgó

kiigazítást (azaz spórolást) kellene végrehajtania,

vagy strukturális reformokat kellene bevezetnie.

Magyarország az EU-s inflációrangsor első harmadában

Áprilisban éves összevetésben mind az Európai Unió egészében, mind az euróövezetben csökkentek a fogyasztói árak a márciusi stagnálás után.

Az inflációt elsősorban az alacsony üzemanyagárak húzták le.

Áprilisban az EU28-ban és az eurózónában egyaránt 0,2 százalékkal csökkent a fogyasztói árindex.

Rengeteget kaszálnak az új traffipaxokkal

Megközelítheti az egymilliárd forintot az április óta élesben működő szupertraffipaxok képei nyomán kiszabott bírság.

Rengeteget hoz a Véda Forrás: ORFK

A Véda országos közlekedésellenőrző rendszer 365 fix kameráját 134 balesetveszélyes útra telepítették. A kamerák egy hónap alatt

  • 29 ezer gyorshajtást rögzítettek,
  • 116 esetben a biztonsági öv be nem csatolása miatt szabnak ki bírságot,
  • 68 autós az autópályák leállósávjában haladt,
  • 27-en pedig piroson hajtottak át

– értesült a Világgazdaság az Országos Rendőr-főkapitányság illetékeseitől.

Az Uber betiltásáról vitáztak, miközben tüntettek a taxisok

Az Országgyűlés kedden vitázott arról a javaslatról, amely a kormány szándékai szerint akár be is tilthatja az internetes fuvarmegosztást végző Uber tevékenységét Magyarországon. A taxisok pedig annak ellenére, hogy nagyon úgy fest, teljesülnek a kéréseik, mégis tüntettek.

Kedden taxisok blokkolták az Erzsébet híd két sávját Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mindeközben teljesen lefulladt a hagyományos brit taxispiac az Uber térhódítása miatt a Financial Times cikke szerint. Adataik szerint az első négy hónapban 97 százalékkal kevesebb új taxisvállalkozás indult Nagy-Britanniában, mint egy évvel korábban.

Ingatlanonként 4 milliót sem fizet az eszközkezelő

Több mint 23 ezer ingatlanra eddig körülbelül 90 milliárd forintot költött a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET).

A legtöbb lakást, házat Kelet-Magyarországon vette meg a NET,

amely szerint összesen 140 ezer ember lakhatását biztosították. Az eszközkezelő programjának köszönhetően az adósok ténylegesen lezárhatják, visszafizethetik hitelüket, és hat éven belül annyiért vásárolhatják vissza az ingatlant, amennyiért az állam a banktól megvásárolta.

A Nemzeti Eszközkezelő 2012-től 2016. április végéig ingatlanvásárlásra 90,1 milliárd forintot költött,

amivel eddig összesen 200 milliárd forint jelzáloghitel-tartozásból fakadó hitelintézeti követelés megfizetése alól mentesültek a hiteladósok – válaszolta az Origónak a NET. 2015 végéig összesen 82,7 milliárd forintot fordítottak ingatlanvásárlásra, míg az idei évben 15,5 milliárd forint áll rendelkezésre.

Drágultak az üzemanyagok

Emelte 9-9 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj árát pénteken a Mol Nyrt. Az emeléssel

  • a benzin átlagára 340-341 forintra,
  • a gázolajé 335-336 forintra nőtt.

Legutóbb múlt pénteken változtak az árak, akkor a 95-ös benzin átlagára bruttó 2 forinttal csökkent, a gázolaj ára változatlan maradt.

Még mindig csak vegetál a nyomtatott sajtó

Hullámzóan teljesített a lappiac az idei első negyedévben: miközben például a piacvezető Blikk példányszáma 120 ezer alá csökkent, addig a Bors, ha minimálisan is, de növekedni tudott 2015 végéhez képest, napi 66 725 példányra.

A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (Matesz) legújabb adatai alapján a Világgazdaság azt írta, hogy az egy évvel ezelőtti 33 ezres adat után 20 ezer példány alá esett a Magyar Nemzet átlagos értékesítése, igaz, hogy 2015 utolsó negyedévéhez képest csak háromezres csökkenés következett be.

Orbán Viktor kockázatokra figyelmeztetett

Orbán Viktor miniszterelnök szerint

munkahelyek tízezrei szűnhetnek meg, ha Magyarország kimarad a negyedik ipari forradalomból,

vagy lemarad a lehetőségekről. A járműgyártás, különösen az önvezető autók fejlesztése olyan terület, ahol Magyarországnak minden adottsága megvan ahhoz, hogy sikeres legyen.

Ha Magyarország kimarad a negyedik ipari forradalomból, munkahelyek tízezrei szűnhetnek meg Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszterelnök szerint Európa hátrálásban van, a digitális forradalom lehet az a kő, amelyen megvetheti a lábát. A kormányfő ötszázalékos internetáfáról is beszélt pénteken: Orbán Viktor szerint a gazdasági növekedés mértékétől függ, hogy mekkora mértékben csökken az internet áfája. A GDP-adatok függvényében

2018 januárjától 5 százalékra csökkenhet az internet áfája.

A magyar buszgyártás számít Tarlós Istvánra

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a budapesti buszbeszerzés a főváros ügye, a főváros közgyűlésének kell döntenie, de a magyar buszgyártás számít Tarlós István főpolgármesterre.

Számítanak Tarlós Istvánra Forrás: MTI/Kovács Attila

Már készül a nemzeti buszgyártás felvirágoztatásának programja, a sikeres magyar buszgyártás nemzetgazdasági érdek.

Túl sokan nem fizetik a hiteleiket

Még mindig sokan nem fizetik a jelzáloghitelüket,

ez a magyar bankrendszer legnagyobb problémája az MNB szerint.

Az adósok együttműködőbbek, mióta ki lehet őket lakoltatni. Sok cég sem fizeti rendesen az adósságát, ezek is hozzájárulnak a bankrendszer sérülékenységéhez. A bankrendszer amúgy stabil, sőt 2015 óta jövedelmező, 2016-ban és 2017-ben 6-7 százalékos megtérülés várható, derült ki a jegybank Pénzügyi stabilitási jelentéséből.

40 év után kiderült, Szaúd-Arábia mennyivel finanszírozza Amerikát

Az amerikai pénzügyminisztérium 40 év után nyilvánosságra hozta, hogy az Egyesült Államok államadósságának mekkora része van Szaúd-Arábia kezében.

Rijádnak 116,8 milliárd dollárnyi amerikai állampapírja volt márciusban,

ezzel Szaúd-Arábia csak az Egyesült Államok 13. legnagyobb hitelezője, messze elmarad Kínától és Japántól, amelyek kezében több mint ezer milliárd dollárnyi adósság van.

A Suzukinál is csaltak a fogyasztással

A Suzuki Motors is csalt a fogyasztási adatokkal, trükköket vetett be a teszteken annak érdekében, hogy kedvezőbb tulajdonságokkal vértezze fel autóit.

Orbán Viktor és Szuzuki Oszamu, a Suzuki Motor Corporation elnök-vezérigazgatója az új Vitarában Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Suzuki elismerte, hogy szabálytalanul mértek, de azt állítják, az érintett autók fogyasztási adatai a szabályos mérésekkel sem mutatnak jelentős különbséget.

Soros György bevásárolt aranyból

Nemcsak Soros György, az orosz és a kínai jegybank, de a megtakarításukat féltő magánszemélyek is

egyre több pénzt fektetnek aranyba.

A Bloomberg elemzői szerint az alacsony kamatok miatt vonzó lehet a stabilnak vélt nemesfémben tartani a megtakarítást. Soros György a napokban 264 millió dolláros tulajdonrészt vásárolt a világ legnagyobb aranykitermelő vállalatában.

Soros György is az arany felé fordult Forrás: AFP/Thomas Peter

A Barrick Goldban szerzett tulajdonrész jelenleg Soros alapjának legnagyobb befektetése.

Egyiptom is orosz kölcsönből épít atomerőművet

Oroszország 25 milliárd dollár kölcsönt nyújt Egyiptomnak egy atomerőmű építésére és működtetésére, derült ki az egyiptomi kormányközlönyből. Oroszország és Egyiptom november 19-én kötött kormányközi megállapodást

az első egyiptomi atomerőmű megépítéséről.

Az Egyiptom földközi-tengeri partvidékének ed-Dabaa régiójában felépülő létesítményben négy, egyenként 1200 megawatt teljesítményű reaktor lesz.

Nem lesz több illatos cigaretta

Szigorítja a dohánytermékekre vonatkozó szabályozást az Európai Unió, tájékoztatott a péntektől érvényes új uniós irányelvről az Európai Parlament. Mivel

minden negyedik 14–25 év közötti európai fiatal dohányzik,

az új szabályok fő célja az, hogy a cigaretta minél kevésbé vonzó legyen a fiatalok számára.