Figyelmeztették Belgiumot

Borssele
A Borssele atomerőmű kivételnek számít majd
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Energiaügynökség szerint nem kellene bezárnia az ország atomerőműveit.
Vágólapra másolva!

Belgiumnak mérlegelnie kellene, hogy 2025 után is üzemben tartsa a meglévő atomerőműveit, mivel azok bezárása veszélyeztetné az ország villamosenergia-ellátását – mondta Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség vezetője. A szakember kiemelte, hogy az energiapolitikában

2025 nem egy távoli jövőnek számít,

hanem már a holnap. Belgium azt tervezi, hogy 2022–25 között bezárja két, jelenleg működő atomerőművét.

Ezért kellene hosszabbítani

Biror szerint Belgium nem képes végrehajtani olyan radikális lépést az energiapolitikában, ami az atomerőművek bezárását lehetővé tenné. Nemcsak az energiabiztonság fenntartása miatt szükséges az atomerőművek üzemidejének a meghosszabbítása, hanem az alternatív energiaforrások megtalálását is lehetővé tenné. Birol szerint az üzemidő meghosszabbítása csak szigorú biztonsági szabványok mentén lehetséges. A belga kormány Birol észrevételeinek ellenére nem kíván változtatni az energiapolitikáján.

Birol szerint Belgiumnak szüksége van a reaktorokra Forrás: Wikimedia Commons

Új típusú reaktorok

Az Európai Bizottság szerint ösztönözni kell a nukleáris energia használatát az uniós tagállamokban – jelentette korábban a Spiegel Online német hírportál a brüsszeli bizottság nem nyilvános tervezetére hivatkozva. Az EU új atomenergia-stratégiájának alapjait felvázoló javaslat alapján a bizottság úgy véli,

meg kell őrizni a közösség technológiai dominanciáját

a nukleáris szektorban, és ezért a tagállamoknak szorosabban együtt kell működniük az új típusú reaktorok kifejlesztésében és építésében.

Minierőművek

Brüsszel javasolja a finanszírozási feltételek javítását, az elképzelés szerint az Európai Beruházási Bank (EIB) szervezésében az Európai Stratégiai Beruházási Alapjából (EFSI) és az EU tudományos kutatásokat támogató programjaiból kellene pénzt biztosítani a fejlesztésekhez. A bizottság szerint a többi között az úgynevezett mini-atomerőművek fejlesztését kell előmozdítani, és az első ilyen erőműnek legkésőbb 2030-ban meg kell kezdenie a termelést.