Kamatcsökkentést várnak a Reuters hírügynökség által megkérdezett piaci elemzők a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának jövő heti, május 24-i kamatdöntő ülésétől.

A kamatcsökkentés azonban az MNB márciusban indított enyhítő ciklusának a lezárását is jelenti majd a piacon kialakult konszenzus szerint. A Reuters hírügynökség május 17–18-án 20 elemző körében végzett felmérésében  19 elemző jelezte az 1,05 százalékos alapkamat 15 bázispontos, egy pedig 10 bázispontos csökkentését. 

A jegybank a legutóbbi kamatdöntő ülése óta több alkalommal is jelezte az enyhítő ciklus közelgő befejezését, és túlzottnak nevezte a további kamatcsökkentési várakozásokat. 

A Reuters felmérésében a megkérdezett szakértőknek a fele gondolja úgy, hogy a jövő heti nagyon valószínű kamatcsökkentés után még egy csökkentés lehet.  Az alapkamat év végi szintjére vonatkozó előrejelzésük átlaga az egy hónappal ezelőtti felmérés 0,75 százalékáról 0,83 százalékra emelkedett. 

A megkérdezett 20 elemzőből 11 tett előrejelzést a jövő év végi kamatszintre is, ez 10 elemző szerint megegyezik majd a 2016-ossal, egyikük szerint viszont magasabb lesz annál.