Ezt mondták az elemzők Magyarország felminősítéséről

Leminősítés, Fitch hitelminősítő kirendeltsége Párizsban
Vágólapra másolva!
Pénzügyi elemzők szerint a Fitch döntése elsősorban az elmúlt évek makrogazdasági eredményeit tükrözi. Még egy hitelminősítő is kedvezően dönthet Magyarország besorolásáról hamarosan.
Vágólapra másolva!

A magyar elemzőket nem érte váratlanul, hogy a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő a befektetésre ajánlott kategoriába sorolta a magyar államadósságot. Legalábbis ez derül ki az elemzők nyilatkozataikból.

Virovácz Péter, az ING makroelemzője azt mondta, egyértelműen a csökkenő adósságráta, a stabil költségvetési politika győzte meg a hitelminősítőt arról, hogy Magyarország befektetésre ajánlott kategóriába kerüljön. Szerinte ezek mellett még sokat számított, hogy csökkent Magyarország külső sérülékenysége.

Több elemző szerint még idén várható kedvező besorolás a két másik nagy hitelminősítő valamelyikétől. (A Fitch Ratings hitelminősítő kirendeltsége Párizsban.) Forrás: AFP/Miguel Medina

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője is elsősorban az elmúlt 4-5 év makrogazdasági stabilitásával magyarázta a felminősítést. Azt mondta, hogy noha a költségvetési fegyelem idén és jövőre is lazul egy kicsit, mégsem lesz túlzottan jelentős hatással az államháztartási hiányra és az adósság pályájára. Az esetleges kedvezőtlen hatásait a keresletélénkítő politika, rajta keresztül pedig a gazdasági növekedés is tovább enyhíti.

Barczel Vivien, az Erste Bank makrogazdasági elemzője azt mondta, hogy a felminősítésre a piacoktól is várható pozitív reakció a következő napokban. Többek között erősödhet a forint. Barczel Vivien azt is mondta, hogy a Fitch után a Moody’s is a felminősítés mellett dönthet július 8-án. A harmadik nagy hitelminősítő, a Standar & Poor’s viszont idén még nem változtat Magyarország besorolásán az elemző szerint.

A forint valóban erősödött a felminősítés hírére, az euró árfolyama 315 forint alá gyengült a nemzetközi devizapiacon. Pénteken napközben a 317 forintot is elérte az euró árfolyama, a Fitch bejelentése után azonban hirtelen 315 forint alá gyengült, és szombat hajnalban is tartotta ezt a szintet.