A görög parlament két nappal az eurózóna pénzügyminisztereinek találkozója előtt újabb megszorítócsomagot fogadott el. Görögország hitelezői a jelenleg futó pénzügyi mentőcsomag feltételéül megszorításokat szabtak, Athén azt reméli, az elfogadott intézkedésekkel megkaphatja a következő részletet. A mentőcsomag nélkül Athén nem lenne képes kifizetni lejáró adósságait.

Újabb adóemeléseket és átalakításokat előirányzó megszorító intézkedéscsomagot fogadott el május 22-én, vasárnap este a görög parlament, mindössze két nappal az eurózóna pénzügyminisztereinek brüsszeli tanácskozását megelőzően, amelyen döntés születik arról, hozzájuthat-e a súlyos adósságválságba süllyedt dél-európai ország a nemzetközi mentőcsomag következő részéhez.

Kell a következő részlet 

Athén azt reméli, az intézkedéscsomag elfogadása hozzájárulhat ahhoz, hogy az eurózóna pénzügyminiszterei keddi ülésükön rábólintsanak a mentőcsomag következő részének kifizetésére, amely a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által nyújtott hitelek és az Európai Központi Bank (EKB) által kibocsátott, júliusban lejáró kötvények rendezéséhez szükséges.

A kormánytöbbség elfogadta 

A hétezer oldalas törvénycsomagot, valamint a mechanizmust, amely automatikus költségvetési megszorításokat léptet életbe, ha nem sikerül teljesíteni az előre meghatározott takarékossági célokat, amiatt sikerült elfogadtatni, mert a törvényhozásban (csekély) többségben van az Aléxisz Cíprasz görög miniszterelnök pártja, a Sziriza vezette kormánykoalíció.

1,8 milliárd eurós megszorítás 

Az intézkedéscsomag célja, hogy 1,8 milliárd euróval javítsa a központi költségvetés mérlegét, teljesítve az ország nemzetközi hitelezői által megfogalmazott elvárásokat.

Az intézkedések között szerepel, hogy egy százalékponttal 24 százalékra emelik az áfát, de növekszik a jövedéki termékek és a vendéglátóipar adója is. Emellett lefektetik annak feltételeit, hogyan szabadulhatnak meg a görög bankok a mérlegeiket terhelő, nem teljesítő hitelektől. A csomag egyben privatizációs alapot is felállít.

Újabb, 1,8 milliárd eurós megszorítást szavazott meg a görög parlamentForrás: AFP/Louisa Gouliamaki

A sokadik megszorítás 

A mostani már a sokadik megszorító csomag, amelyet a görög parlamentnek el kell fogadnia, amióta az országról kiderült, hogy a korábbi kormányok sorozatosan eltitkolták a gazdaság valós állapotát, az államadósság és a költségvetés hiánya pedig tarthatatlanul az egekbe szökött. Tavaly januárban a megszorításokat és a mentőprogramot elutasító pártok kerültek kormányra, és az ország a nyáron hivatalosan is csődbe ment. Görögország kis híján az euróövezetből is távozni kényszerült, amit pénzügyminiszteri tanácskozások sorozatával és végül egy maratoni eurózónás csúcstalálkozóval sikerült megakadályozni.