Jobb a fizetési fegyelem, de a késedelmek hossza nő

pedagógustüntetés, budaörsi Illyés Gyula Gimnázium
Diákok elfoglalják magukat a pedagógus tüntetés alatt a budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban 2016.04.15
Vágólapra másolva!
Évről évre nő a lejárat előtt fizetett számlák aránya, de egyre hosszabb a fizetési késedelem időtartama a magyar vállalatoknál.
Vágólapra másolva!

A Bisnode Magyarország elemzése szerint idén az átlagos késedelem meghaladta a 22 napot, míg az elmúlt két évben 16 és 18 napos késéseket mértek az év első negyedévében. Jellemzően az első negyedévben tartják be legnehezebben a fizetési határidőket a gazdasági szereplők, ám az idei év első hónapjaiban mégis javult, a tavalyi 65-ről 67 százalék fölé emelkedett a határidőre kifizetett számlák aránya.

Itt a legnagyobb a csúszás

A leghosszabb fizetési határidővel továbbra is a vegyiparban, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása terén és a gépiparban lehet számolni, ahol meghaladja a 37 napot az átlagos számlafizetési határidő.

A vegyiparban nagyok a csúszások Fotó: Polyák Attila - Origo

A legtöbbet késő szektorok listáján szerepelnek a gépjármű-kereskedelem, a magánegészségügyi, valamint az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységek. Ezekben az iparágakban 40 nap feletti az átlagos késedelem.

Ők késnek a legkevesebbet

Az elemzés szerint a legalacsonyabb fizetési határidővel dolgozó ágazatok idén az első negyedévben az oktatás, közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás, bútorgyártás, művészet, szórakoztatás, valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás voltak átlagosan 14-17 napos fizetési határidővel.

Az oktatás is a pontosan fizető ágazatok közé tartozik a Bisnode felmérése szerint Fotó: Polyák Attila - Origo

A fizetési feltételeknek való megfelelést az új Ptk. is támogatja, hiszen késedelmes fizetés esetén behajtási költségátalány címén 40 euró számlázható ki az adósnak.