Ismét tehenekkel tüntetnek a tejtermelők Budapesten

2016.05.23. 11:29

Újra demonstrálnak a tejtermelők Budapesten. A tüntetők mintegy 50 tehénnel a Margit híd pesti hídfőjénél gyülekeztek.

tejtermelők Lázár Jánosnak címzett petíciót adtak át hétfőn a Miniszterelnökséget vezető minisztert képviselő Udvarhelyi Csaba főosztályvezetőnek, amelyben újabb egyeztetéseket kezdeményeztek a kormánnyal, mert úgy ítélik meg, hogy a kabinet nem teljesítette a korábbi megállapodást. 

A Parlament előtt vezették a teheneket

A demonstráló gazdák 50 tehénnel a Margit hídtól vonultak  a Miniszterelnöki Hivatalhoz. A Kossuth téri épület előtt tartott demonstráción azt követelték, hogy a kormány változtassa meg az áfabesorolást, hogy az "ne kedvezzen az áfacsaló nagykereskedőknek", egyben

az ellenőrzések szigorítását javasolták a tejáfa-csalások megakadályozása érdekében.

A tüntető tejtermelők azt kifogásolják, hogy a kormány eredeti tervétől eltérően csak a friss tej áfáját kívánja csökkenteni jövőre  5 százalékra, az UHT, illetve a féltartós tejét és a félkemény sajtokét azonban nem. A tejtermelők attól tartanak, hogy ezzel folytatódnak az áfacsalások az UHT-tejek piacán, ami belföldi piaci pozícióikat is veszélyezteti.

A petícióban egyebek mellett azt követelik, hogy a kormány kezelje a tejtermelők finanszírozási problémáit, emellett egyeztetést szorgalmaznak a termelők a kormány és a kiskereskedelmi láncok között annak érdekében, hogy a korábbinál határozottabban lépjenek fel érdekeik védelmében. Javasolják azt is, hogy Brüsszelben és a visegrádi együttműködésben az eddiginél határozottabban lépjen fel a magyar kormány atejágazatot sújtó problémák uniós megoldása érdekében.

Tejtermelők tüntetnek BudapestenForrás: MTI/Kovács Tamás

Hegedűs Imre, a demonstrációs bizottság tagja, valamint Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács és Szakmaközi Szervezet társelnöke eszköznek nevezte a demonstrációt arra, hogy nehéz helyzetükre felhívják a figyelmet. Tarthatatlannak nevezték, hogy a nyerstej felvásárlási ára 60 forint körül mozog, holott egy liter tej előállításának önköltsége 100 forint körüli literenként. Ezért tisztességes felvásárlási árakat kérnek, mivel szerintük az uniós országok közül is rendkívül alacsony Magyarországon a nyerstej felvásárlási ára.

Elmondták azt is, ha nem születik megoldás,

a teheneket Budapestre hajtják, és itt szabadon eresztik az állatokat.

Azért teszik ezt, mert már takarmányra sem lesz elég pénzük.

Hegedűs Imre többek között arról beszélt, hogy a tejtermékek 45 százaléka importból származik, míg a cukornak 80 százaléka, az étolajnak 30 százaléka, a tojásnak pedig 40 százaléka. A demonstrációs bizottság tagja úgy vélte, hogy ezen a helyzeten változtatni kell, mivel a magyar termelők meg tudják termelni a magyar emberek számára szükséges élelmiszermennyiséget.

Buknak a termelésen

tejtermelők petícióját Istvánfalvi Miklós adta át Udvarhelyi Csabának, ezt követően a tejtermelők tiltakozó menete visszaindult a Margit híd pesti hídfőjéhez.

Hegedűs Imre, a tejtermelők demonstrációs bizottságának tagja elmondta, hogy a tej literenkénti felvásárlási ára már jóval az önköltség alá, 60-65 forintra csökkent, így a tejtermelők 1 liter tejen mintegy 20 forintot veszítenek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK