A tavaszi ülésszakban már szinte biztos, hogy nem szavazzák meg a kereskedelemben dolgozók vasárnapi pótlékának emelését a képviselők. De nagyon úgy tűnik, a pótlékemelés is csak ábránd marad, mert sokak szerint az 50 százalék feletti emelésre sem ok, sem pénz sincs.

Az Origónak több plázában is szolgáltatóipari tevékenységet folytató cégtulajdonos azt mondta, a boltzár idején az alkalmazottak örültek annak, hogy vasárnap otthon lehetnek a gyerekeikkel, családjukkal. Jogosan merül fel a dolgozókban az igény, hogy pluszpénzt szeretnének kapni azért, mert ismét kell vasárnap is dolgozniuk.

Inkább a munkaerőhiányról kell egyeztetni

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége továbbra is a munka törvénykönyvében meghatározott 50 százalékos vasárnapi pótlék kifizetését támogatja minden ágazatban, így a kiskereskedelemben is.

Az MGYOSZ szerint a vasárnapi munkavégzés díjazása évtizedek óta változatlan, és jól működik.A gyáriparosok szerint a vasárnapi boltbezárásig az elmúlt években fel sem merült komolyan a változtatás igénye sem a jogalkotók, sem az érintett munkáltatók és munkavállalók részéről.

Megszokták az alkalmazottak a vasárnapi boltzáratForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

AZ MGYOSZ szerint nem lenne szabad a vasárnapi pótlékról szóló felesleges vitákkal tölteni az időt, mert az veszélyeztetni a munkabékét, sokkal sürgősebb probléma az egyre súlyosbodó munkaerőhiány. Inkább ezzel kellene foglalkozni – közölte a MGYOSZ.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán a múlt héten azt mondta, abban bíznak, hogy a munkaadói és a munkavállalói oldal meg tud majd állapodni a vasárnapi pótlék mértékéről, és a megállapodást a kormány jó szívvel tudná elfogadni és támogatni - mondta a miniszter. 

8 százalékkal nőtt a bér egy év alatt

A kereskedelemben dolgozók több vasárnapi pótlékot kapnak, mint 1,5 évvel ezelőtt, mivel a kereskedelemben 8 százalékkal emelkedtek a bérek az utóbbi egy évben – mondta Vámos György, a Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György szerint felesleges ráerőltetni a piacra, amit nem tud elviselni. A vasárnapi pótlékemeléssel kapcsolatos költségeket egyébként sem tudnák a kereskedők vállalni - tette hozzá a OKSZ főtitkára.

Az Auchan például 10 százalékos béremelést adott, a Lidlnél 2014 és 2015 között 15 százalékos bérfejlesztés volt, a Tescóban is volt olyan alkalmazott, akinek 12 százalékkal is megugrott a bére.

Nem is a pótlék a fontos

Nem is a műszakpótlék a lényeg, mondta Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke az Origónak. A vasárnapi munkavégzést kellene átalakítani, úgy, hogy egy olyan javaslatot fogadjon el a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma, hogy a kereskedelmi alkalmazottaknak havonta legalább két szabad hétvégéjük legyen, és a másik két hétvégén is az egyik szabadnapnak vagy szombatra, vagy vasárnapra kellene esni - mondta Bubenkó Csaba. 

Igazságtalan lenne a többi szektorral szemben

A gyáriparosok szerint az 50 százalékos vasárnapi pótlék rögzült, a munkáltatók és munkavállalók által elfogadott mértékű. Igazságtalan lenne a kereskedelemben 100 százalékos pótlékot adni a többi szektor munkavállalóival szemben - mondta Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke.

A kereskedelmi dolgozók bére átlagosan 8 százalékkal emelkedettForrás: MTI/Földi Imre

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán a múlt héten a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége azt hangsúlyozta, aki nem tud 100 százalékos pótlékot fizetni vasárnap, az inkább ki se nyisson.

A vita alapvetően a munkaadói és a munkavállalói oldal között zajlott, volt olyan felvetés - elsősorban a munkaadói oldalról -, hogy a pótlék mértéke maradjon 50 százalék, a munkavállalók pedig a pótlék emelését javasolták.