Ábránd maradhat a vasárnapi pótlék

áfa átáraz ÉPÜLET üzlet TESTRÉSZ kéz
Vecsés, 2009. július 1. Dolgozók átárazzák a termékeket a vecsési áruházban. Az éjszakai órákban az ÁFA-változás miatt a zárás után megkezdődött a TESCO áruházakban a termékek átárazása. Dolgos éjszakája volt a nagy áruházláncok sok tízezer alkalmazottjának: a forgalmi adókulcsok változása - a korábban egységesen 20 százalék helyébe egy 25 százalékos kulcs lép, de egyes termékek esetében 18 százalékra csökken az áfa - miatt éjjel a polcokon lecserélték több tízezer termék árcéduláját. MTI Fotó: Földi Imre
Vágólapra másolva!
A tavaszi ülésszakban már szinte biztos, hogy nem szavazzák meg a kereskedelemben dolgozók vasárnapi pótlékának emelését a képviselők. De nagyon úgy tűnik, a pótlékemelés is csak ábránd marad, mert sokak szerint az 50 százalék feletti emelésre sem ok, sem pénz sincs.
Vágólapra másolva!

Az Origónak több plázában is szolgáltatóipari tevékenységet folytató cégtulajdonos azt mondta, a boltzár idején az alkalmazottak örültek annak, hogy vasárnap otthon lehetnek a gyerekeikkel, családjukkal.

hogy pluszpénzt szeretnének kapni azért, mert ismét kell vasárnap is dolgozniuk.

Inkább a munkaerőhiányról kell egyeztetni

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége továbbra is a munka törvénykönyvében meghatározott 50 százalékos vasárnapi pótlék kifizetését támogatja minden ágazatban, így a kiskereskedelemben is.

Az MGYOSZ szerint a vasárnapi munkavégzés díjazása évtizedek óta változatlan, és jól működik.

A gyáriparosok szerint a vasárnapi boltbezárásig az elmúlt években fel sem merült komolyan a változtatás igénye sem a jogalkotók, sem az érintett munkáltatók és munkavállalók részéről.

Megszokták az alkalmazottak a vasárnapi boltzárat Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

AZ MGYOSZ szerint nem lenne szabad a vasárnapi pótlékról szóló felesleges vitákkal tölteni az időt, mert az veszélyeztetni a munkabékét, sokkal sürgősebb probléma az egyre súlyosbodó munkaerőhiány. Inkább ezzel kellene foglalkozni – közölte a MGYOSZ.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán a múlt héten azt mondta, abban bíznak, hogy a munkaadói és a munkavállalói oldal meg tud majd állapodni a vasárnapi pótlék mértékéről, és a megállapodást a kormány jó szívvel tudná elfogadni és támogatni - mondta a miniszter.

8 százalékkal nőtt a bér egy év alatt

A kereskedelemben dolgozók több vasárnapi pótlékot kapnak, mint 1,5 évvel ezelőtt, mivel a kereskedelemben 8 százalékkal emelkedtek a bérek az utóbbi egy évben – mondta Vámos György, a Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György szerint

felesleges ráerőltetni a piacra, amit nem tud elviselni.

A vasárnapi pótlékemeléssel kapcsolatos költségeket egyébként sem tudnák a kereskedők vállalni - tette hozzá a OKSZ főtitkára.

Az Auchan például 10 százalékos béremelést adott, a Lidlnél 2014 és 2015 között 15 százalékos bérfejlesztés volt, a Tescóban is volt olyan alkalmazott, akinek 12 százalékkal is megugrott a bére.

Nem is a pótlék a fontos

Nem is a műszakpótlék a lényeg, mondta Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke az Origónak. A vasárnapi munkavégzést kellene átalakítani, úgy, hogy egy olyan javaslatot fogadjon el a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma, hogy a kereskedelmi alkalmazottaknak

havonta legalább két szabad hétvégéjük legyen,

és a másik két hétvégén is az egyik szabadnapnak vagy szombatra, vagy vasárnapra kellene esni - mondta Bubenkó Csaba.

Igazságtalan lenne a többi szektorral szemben

A gyáriparosok szerint az 50 százalékos vasárnapi pótlék rögzült, a munkáltatók és munkavállalók által elfogadott mértékű. Igazságtalan lenne a kereskedelemben 100 százalékos pótlékot adni a többi szektor munkavállalóival szemben - mondta Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke.

A kereskedelmi dolgozók bére átlagosan 8 százalékkal emelkedett Forrás: MTI/Földi Imre

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán a múlt héten a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége azt hangsúlyozta,

aki nem tud 100 százalékos pótlékot fizetni vasárnap, az inkább ki se nyisson.

A vita alapvetően a munkaadói és a munkavállalói oldal között zajlott, volt olyan felvetés - elsősorban a munkaadói oldalról -, hogy a pótlék mértéke maradjon 50 százalék, a munkavállalók pedig a pótlék emelését javasolták.