Elfagyott a meggy harmada

Csorvás, 2015. június 29.
Meggyel teli ládák a Medi-Fruct Kertészek Termelői Értékesítő Szövetkezetének Csorvás határában lévő hűtőházában 2015. június 29-én. Szedik a meggyet a Békés megyei Csorvás határában. A HUNAPFEL Mezőgazdasági Kft. területén minte
Csorvás, 2015. június 29. Meggyel teli ládák a Medi-Fruct Kertészek Termelői Értékesítő Szövetkezetének Csorvás határában lévő hűtőházában 2015. június 29-én. Szedik a meggyet a Békés megyei Csorvás határában. A HUNAPFEL Mezőgazdasági Kft. területén mintegy hatszáz munkással és meggyrázó géppel szüretelik a főleg exportra szánt gyümölcsöt. MTI Fotó: Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
A kora tavaszi fagykárok miatt becslések szerint mintegy 30 százalékkal kevesebb meggy terem idén, a felvásárlási árak pedig emelkedhetnek. A szakma ennek érdekében egységes ármegállapodást szorgalmaz a termelők és a feldolgozók között. 
Vágólapra másolva!

A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) tájékoztatása szerint a legbővebben termő, a hazai meggytermés 60 százalékát adó északkelet-magyarországi régióban a termésnek mintegy a fele elfagyott.

Elvitte a fagy a termés harmadát Forrás: MTI/Rosta Tibor

Pest megye déli részén, különösen Ceglédbercelen és Dánszentmiklóson

szinte totális volt a fagykár; legfeljebb a fák koronáján maradtak meg a virágok.

Van olyan gazdaság, ahol a 60 hektáros meggyesen jó, ha 60 kilogramm gyümölcs megmarad.

Apostol János, az MKSZN szakértője közölte, hogy a németországi feldolgozók képviselői járják az országot, ezután döntenek az árakról.

A nagyobb termesztők véleménye, hogy kilónként 200 forint alatt nem szabad eladni a meggyet,

miután a részleges fagykár miatt az önköltség is nőtt.

A meggytermelőknek évek óta nehézséget jelentenek a szerintük alacsony felvásárlási árak. Szakmai szervezetük már két éve kezdeményezi az együttműködést. Az idei cseresznye- és meggytanácskozáson sem született meg a konszenzus, pedig külföldön létezik már erre gyakorlat: a franciáknál például a feldolgozók és termelők közösen végeznek termésbecslést, és állapítanak meg fix felvásárlási árat, ezzel önmaguk szabályozzák a folyamatot.