Készül a világ, már látszanak a következmények

2016.05.24. 12:05

Hetek óta az Egyesült Királyság unióból való kilépésének esélyét latolgatja a világ, a szakértők többsége valószínűbbnek tartja a maradást. Természetesen a játszma még nem dőlt el, a gazdasági elemzők pedig minden lehetőségre felkészülnek. Ezt tették a Fidelity elemzői is, akik 5 pontban foglalták össze, milyen következményei lehetnek egy esetleges brexitnek a pénzvilágra. 

Ha maradnak, ha nem, esik a font

A népszavazáshoz közeledve valószínűleg csökkenni fog a font árfolyama, főleg, ha nő a kiválás esélye. A font dollárral szembeni árfolyama a pénzügyi válság óta a legalacsonyabb szinten van, és ha a brexit bekövetkezik, akkor a Fidelity arra számít, hogy a GBP/USD árfolyam nagy lendülettel áttörné az 1,40 USD határt,amely alá harminc éve egyetlen alkalommal sem süllyedt. Ez növelné a bevételüket nem fontban realizáló vállalkozások vonzerejét.

A font külpiaci vásárlóerejének csökkenése nyomán akár azt a jelenlegi konszenzusos véleményt is felül kellene vizsgálni, amely szerint az Egyesült Királyság inflációja és kamatai belátható ideig a jelenlegi alacsony szinten maradnak. Ha ez bekövetkezik, a minősítő ügynökségek a leminősítés előtt álló országok figyelőlistájára tehetné az Egyesült Királyságot.

Még drágább lenne Londonban lakást venni

A szakemberek arra számítanak, hogy a népszavazás előtt a font veszíteni fog az értékéből a többi devizával (főleg az USA-dollárral) szemben, mivel a befektetők csökkenteni fogják fontban jegyzett kitettségüket. Ez gyakorlatilag a meglévő ingatlaneszközök relatív értékének csökkenésével jár majd, ugyanakkor rövid távon jó lehetőséget is teremthet a piacra belépni kívánó külföldi befektetők számára.

Az ingatlanpiac is megérezné a brexitetForrás: AFP/Leon Neal

A gyenge font és a még gyengébb euró az elmúlt években jelentősen megnövelte az európai ingatlanok értékét az USD-ben befektetők szemében. Semmi nem bizonyítja, hogy a globális befektetők nagy számban vonulnának ki az Egyesült Királyság ingatlanpiacáról, éppen ellenkezőleg: az Egyesült Királyság ingatlanpiacán folyamatosan nő a régiókon átívelő (globális) befektetők jelentősége. A befektetői szándékot vizsgáló legutóbbi, 2016. januári INREV Investor Intention Survey szintén azt jelezte, hogy a brexit veszélye ellenére a globális befektetők a jövőben is fontosnak tartják az Egyesült Királyság piacát.

Az államkötvények ralija tovább nyomná a fontot

A brexitről folytatott vitának már eddig is számottevő piaci hatása volt, főleg a font árfolyamának és a brit államkötvények („Gilts”) hozamának csökkenése, valamint a sterlingben jegyzett kötvények viszonylagos gyengesége révén. Alapvetően abból indulnak ki a szakértők, hogy a népszavazást a kormány nyeri, és a brit államkötvények gyengülnek a kockázatos eszközök, főleg a banki részvények javára, ezt követően pedig emelkedésnek indul a font árfolyama is. Ha a szavazók az ország kiválása mellett döntenek, az szerintünk kellő támogatást nyújt a Gilt-piacnak. A Fidelity arra számít, hogy a népszavazást követő bizonytalanság a növekedés szempontjából lefelé mutató kockázatot tartogat majd,amely hatására tovább maradhatnak alacsonyak a kamatlábak.

Forrás: http://www.downies.com/

Bár fennáll annak a kockázata, hogy a sterling tartós gyengesége felfelé nyomja az Egyesült Királyság inflációját, a lefelé mutató növekedési kockázatra olyan ellensúlyozó tényezőként tekintünk, amely kordában tarthatja az inflációt. Ami a Gilt-görbét illeti, a Fidelity szerint az árfolyam először biztonságba menekül, ami később az egész görbét érintő – immár meredekebb ívű – raliba csap át. Ez a tartósan alacsonyabb irányadó kamatlábra vonatkozó várakozásokat tükrözné, és laposabbá tenné a görbe rövidebb lejáratú végét, míg a hosszabb lejáratú végébe nagyobb kockázati prémium (vagyis az Egyesült Királyság államkötvényeinek magasabb kockázata és az inflációs bizonytalanság miatti prémium) épülne be. A brexit a költségvetési és a folyó fizetési mérleg hiánya és a külföld által a gazdaságba vetett bizalom gyengülése miatt valószínűleg még nagyobb nyomás alá helyezné a fontot.

A GDP-t nem féltik

Ami a GDP-t illeti, a fogyasztásra gyakorolt hatások egyelőre nem ismertek, de a fogyasztói bizalom megroppanása valószínűleg némi gyengülést okozna. A brexit a fokozott politikai és gazdasági bizonytalanság miatt bizonyosan visszaveti a beruházási kedvet. A GDP-t hosszú távon alakító tényezők alapján a kiválás súlyos esetbenakár 1 százalékkal is csökkenthetné a növekedést. Azonban az alacsonyabb árfolyammal párosuló gyengébb belföldi kereslet azt is jelentené, hogy a nettó export javul, és részben ellensúlyozni tudja a beruházások visszaesését.

Ha a britek nem, a skótok sem maradnak

A beruházások és a kereskedelem biztosan visszaesnének az Egyesült Királyság és az EU közötti politikai alkudozás hatására. Ez a folyamat évekig is eltartana, és feleslegesen vonná el a figyelmet és az erőforrásokat a vállalkozások és közintézmények napi működtetésétől. Feltételezhető, hogy felmerülne egy újabb skót népszavazás kérdése is, tekintve, hogy a skót parlament jelenlegi kormányzó pártja, a Scottish National Party azt mondhatná, a brexit nem tükrözte az inkább EU-barát skót választók véleményét.

Újra napirendre kerülhet Skócia ügyeForrás: AFP/Lesley Martin

Aki a kilépés mellett kampányol, annak le kell küzdenie az emberek ösztönös félelmét a bizonytalan kimenetelű dolgoktól és – jelen esetben – a munkanélküliség várható növekedésétől. A status quo, vagyis az éppen fennálló rend mindig vonzóbbnak tűnik majd a választók számára, főleg a gazdaság fejlődésével jellemezhető időszakokban (amilyen a jelenlegi is).

Ha mégis maradnak – minden valószínűséggel maradni is fognak

További szempont, hogy a közvélemény-kutatások és a fogadóirodák szerint továbbra is a bennmaradás a népszavazás valószínűbb kimenetele, ennek ellenére a piac legalábbis részben mégis beárazott már egy diszkontot a kisebb valószínűséggel bekövetkező brexit miatt. Az anekdotikus bizonyítékok azt sugallják, hogy a befektetők egészen a végeredmény közzétételéig ülnek majd a készpénzen – ha tehát az ország nem lép ki az unióból, jelentős mennyiségű készpénz fog visszaáramlani a fontban jegyzett, kockázatos eszközökbe. Ebben az esetben arra számítanak a szakértők, hogy a belföldi ciklikus részvények a közelmúltban tapasztalt trend fordítottja során jobb teljesítményt nyújtanak majd, mint a defenzív, minőségi papírok.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK