Bankot büntetett az MNB

Vágólapra másolva!
Négymillió forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta a jegybank a Sberbank Magyarország Zrt.-t a díj- és költségmentes készpénzkifizetésre és készpénzfelvételre vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt.
Vágólapra másolva!

A jegybank fogyasztóvédelmi célvizsgálata 2013. december 1-ig visszamenőleg ellenőrizte, hogy a Sberbank miként tesz eleget a havi kétszeri, összesen 150 ezer forint ingyenes készpénzkifizetésre és készpénzfelvételre vonatkozó előírásoknak.

Az MNB határozatból kiderül, hogy a pénzintézet az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét úgy biztosította ügyfeleinek, hogy átmenetileg - jogsértő módon -

költséget számított fel, amit csak a következő hónapban térített vissza a fogyasztóknak.

Az MNB súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy a jogsértő gyakorlat a vizsgált időszak alatt végig, valamennyi ingyenes készpénzfelvételre jogosulttal szemben fennállt. A bank javára értékelte azonban, hogy a készpénzfelvételért felszámított és beszedett díjakat utólag kamattal együtt jóváírta a fogyasztók számláján.

A Sberbank augusztustól változtat

A Sberbank közölte: ügyfelei érdekében a lehető leggyorsabban eleget kívánt tenni a 2014. február 1-jétől élő rendelkezésnek.

A legrövidebb idő alatt kivitelezhető technikai megoldásnak a tranzakciós költségek kamatokkal együtt történő, utólagos visszatérítése bizonyult.

A felmerülő költségeket visszaértéknapozva írták jóvá, ezzel garantálva, hogy az ügyfeleket semmilyen hátrány ne érje. A Sberbank tiszteletben tartja az MNB határozatát, és a döntésben foglaltaknak megfelelően augusztus 1-jével technikailag is megváltoztatja a tranzakciós díjak elszámolásának rendszerét.