Nem okozott meglepetést a német gazdaság bővülése

2016.05.24. 11:19

Az elemzői várakozásoknak megfelelően bővült a német gazdaság az idei első negyedévben. A belső keresletnek köszönhető a gyorsulás.

A március 31-ével zárult három hónapban szezonálisan és naptárhatással kiigazítva 0,7 százalékkal nőtt a hazai össztermék az előző negyedévhez képest, amikor kisebb, 0,3 százalékos bővülést jegyeztek fel – közölte a német statisztikai hivatal.

A tavalyi év azonos időszakához mért GDP-növekedés az első negyedévben 1,3 százalékra lassult a tavalyi utolsó negyedévben mért 2,1 százalékról. A negyedéves szintű növekedés gyorsulását alapvetően a belső kereslet hajtotta, 1,9 százalékkal ugrottak meg az állóeszköz-beruházások. A háztartások fogyasztása 0,4 százalékkal, a kormányzati kiadások pedig 0,5 százalékkal emelkedtek. 

A belső kereslet növekedése a német gazdaság hajtóerejeForrás: AFP/Frank Rumpenhorst

Bár a német áruk és szolgáltatások iránti külföldi kereslet emelkedésének köszönhetően 1 százalékkal nőtt az export, az import ennél nagyobb arányú bővülése miatt a külkereskedelem 0,1 százalékpontot vett el a GDP-növekedésből. Éves összevetésben is a belső kereslet volt a növekedés motorja: a háztartások fogyasztása 1,8 százalékkal emelkedett, a kormányzati kiadások pedig 2,7 százalékkal nőttek.

A német gazdaság 2015-ben 1,7 százalékkal növekedett, ez a legnagyobb mértékű növekedés az utóbbi négy évben. A növekedést elsősorban a lakossági fogyasztás és a menekültválság kezelésére fordított állami kiadások táplálták. A német kormány arra számít, hogy idén 1,7 százalékkal, jövőre 1,5 százalékkal nő a gazdaság. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK