Halálhírét keltették, de ez mentette meg a barkácsláncot

praktiker
Vágólapra másolva!
Több mint 7 milliárd forinttal növelte forgalmát 2015-ben a magyarországi Praktiker. Bár sokan keltették halálhírét a barkácsáruházláncnak, tavaly mégis 32,5 milliárd forintos árbevételt könyveltek el.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt három év nem volt szép és kellemes sem. Mi voltunk az elsők, akiknek azt jósolták, hogy a német anyavállalat bedőlése után a magyarországi Praktikerek is lehúzzák majd a rolót mondta Karl-Heinz Keth a Praktiker Kft. ügyvezető igazgatója.

2013-ban a német anyaországi vállalat felszámolást kezdeményezett saját maga ellen. Ezekben az években sokan leírták a Praktikert, sokan keltették halálhírét, de túléltük – mondta az ügyvezető igazgató. Még a Nemzeti –Adó és Vámhivatal is megszállta két hónapra a Praktikert. A magyar Praktikerről azonban kiderült tisztán, átláthatóan bonyolította az üzleteit, bebizonyosodott a magyar menedzsment jól végezte a dolgát.

Karl-Heinz Keth a Praktiker ügyvezető igazgatója Forrás: Praktiker

A magyarok hittek a Praktikerben és magyar beszállítók mentették meg a céget, hangzott el az éves üzleti eredményeit ismertető sajtótájékoztatón.

A cég elmúlt három éve így alakult:

  • 2013: A Praktiker konszern bejelentette, hogy fizetésképtelenné vált, ezért a konszern egyes leányvállalatait értékesítették
  • 2013-2015: túlélés évei, a meglévő készleteket kiárulták, átalakították a beszállítói konstrukciót, már 70 százalékban magyar beszállítókkal dolgoznak.
  • 2015: szerződést kötnek a Papag AG pénzügyi befektetővel, de a tranzakció végül mégsem jön össze
  • 2016: a Wallis Asset Management Zrt. az Praktiker új tulajdonosa.

Az elmúlt 3,5 évben a menedzsment tagjaival közösen több mint 25 tárgyalást bonyolítottunk, mondta Karl-Heinz Keth a Praktiker Kft. ügyvezető igazgatója. Olyan részletekről mesélt, hogy Kecskeméten egy lengyel befektetővel éppen valami magyaros ételt ettek, amikor végre azt érezte, hogy megállapodott a Praktiker eladásáról és jó hírt közölhet a magyarországi Praktikerekben dolgozó több, mint 1000 alkalmazottal. De az üzlet nem jött végül össze, mert a lengyel fél végül nem utalta át a vételárat.

A Praktiker hat sikertelen év után feltámadt Forrás: Praktiker

2015 márciusában megint oda kellett állnom a dolgozóink elé, hogy korai volt az öröm továbbra sincs vevő – mondta az ügyvezető. A Praktiker forgalma 2008-tól kezdve több mint a felére csökkent. 2014 szeptemberétől viszont elkezdett helyrerázódni. Pedig ekkor még a Baumax is jelen volt a magyar piacon – mondta Karl-Heinz Keth.

A Baumax 2015 második negyedévében zárta be az összes üzletét Magyarországon, a Bricostore pedig 2012 év végén vonult ki.

A sok sikertelen tárgyalás után 2015 júniusában Veres Tiborral a Wallis Asset Management Zrt. elnökével találkoztam– mondta a Praktiker ügyvezető igazgatója.

– mondta.

A Wallis 75 százalékos tulajdonosa lett a Praktikernek és mivel látták, hogy Karl-Heinz Keth a cégért a végletekig küzd, ezért 25 százalékos tulajdona neki is maradt a magyarországi áruházláncban.

A barkácsáruházláncok piacának most három főszereplője van az Obi, a Praktiker és Bauhaus.

Az Obinak évi 60 milliárdos, a Praktikernek 32,5 milliárdos, a Bauhausnak pedig a becslések szerint 15 milliárdos bevétele volt tavaly.

Forrás: Praktiker

A magyar Praktikernek az Obi-láncok jelentik a legnagyobb kihívást. Az Obinak tízzel több áruháza van, mint a Praktikernek, Budapesten is 4-gyel több áruházat működtetnek. Karl-Heinz Keth azt mondta, a céljuk az, hogy azokat a vásárlókat, akiket az Obi magához csábított visszaszerezzük.

Nem örültek a vasárnapi újranyitásnak Forrás: Praktiker

A következő 3-4 évben újabb Praktiker-áruházak nyitását tervezik, Budapesten és vidéken is. A legjobb években évi 5 millió vásárló vett csempét és lakberendezési tárgyat a magyar Praktikerekben a válságos időben a vevőszám lecsökkent 3,5 millióra. 2015-ben már 500 ezerrel több fizető vásárló volt, mint 2014-ben. 2015-ben a Praktiker, az elmúlt hat év legjobb eredményét érte. Hat év folyamatos csökkenés után pozitívba fordult a cég mérlege is.

Nem öröm az újranyitás

A vasárnapi boltzár mellett sem ment el említés nélkül Karl-Heinz Keth. Azt mondta, sajnálatosnak tartja, hogy újra ki kellett nyitni vasárnap az áruházakat, de mivel a többiek is kinyitottak, ezért a Praktikernek sem volt más választása. Az egy évig tartó vasárnapi boltzár miatt a pénteki, szombati és hétfői napok erősödtek meg a Praktikerekben.

A Praktiker alkalmazottainak 60 százaléka a minimálbér közelében keresett, ezért muszáj volt bért emelnünk, a vezetők nem kaptak béremelést, de az alkalmazottak 20 ezer forinttal többet vihetnek haza - mondta az ügyvezető.

Most 1200 dolgozója van a vállalatnak a legrosszabb időben sem csökkent az alkalmazottak száma 1000 fő alá. A Praktiker 1998-ban nyitotta meg első áruházát Magyarországon, legalább 40 ezer cikket árulnak. A Praktikernek 369 beszállítója van, 239 magyar, 69 külföldi és 1 távol-keleti.