EKB: gazdasági összeomlást okozhatnak a populista pártok

2016.05.26. 07:53

Európa pénzügyi stabilitását fenyegetik a radkiális pártok - figyelmzetetett az Európai Központi Bank (EKB). Az európai jegybank rendszeres, Financial Stability Review (Jelentés a pénzügyi stabilitásról) című kiadványa legújabb számában arról írt, hogy az euroszkeptikus pártok megerősödése az eurózóna országaiban politikai instabilitást okoz, amik az euró árfolyamát is veszélyeztetik.

A jelentésnek különös aktualitást ad a hétfőn lezárult osztrák elnökválasztás - írja a QZ.com - ahol Norbert Hofer, a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt jelöltje csupán a szavazatok 0,6 százalékával maradt alul a győztes Alexander Van der Bellen zöldpárti politikussal szemben.

Norbert Hoger, a Szabadságpárt elnökjelöltje: hajszálon múlott a győzelemForrás: AFP/Dieter Nagl

Bal- és jobboldalon is

A gyűjtőnéven populistának nevezett pártok, azaz viszonylag új, általában jobboldali, establishment-, és bevándorlás-ellenes, és hangsúlyozottan euroszkeptikus formációk nemcsak Ausztriában erősödtek meg. Németországban, Franciaországban és Dániában a radikáis jobboldal pártjai főleg a menekültválság tematizálásával tudtak új szavazókat megnyerni. Görögországban és Spanyolországban pedig a radikális baloldali, főként a megszorítások ellen tiltakozó, szintén euroszkeptikus pártok erősödtek meg.

Az EKB szerint a Sziriza politikája és a görög adósságválság jól mutatja, milyen eredménye lehet annak, ha máshol is hatalomra kerülnek az euroszkeptikus pártok. A politikai kockázat szinte minden, az eurozónához tartozó országban nőtt az elmúlt években, ami aláaknázhatja több szükséges pénzügyi és strukturális reform bevezetését" - írják.

Szerintük ez a politikai bizonytalanság "megfertőzheti az eurozónát, sőt, annak széteséséhez vezethet."  A QZ.com szerint ezt a folyamatot felgyorsíthatja, ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, ez szerintük dominó-effektust indíthat el az eurózóna országaiban, ahol szintén a lakosság jelentős része  véli úgy, jobb lenne az országuknak az EU-n kívül.Igaz, a brit kilépésre a legutóbbi felmérések szerint kicsi az esély: a Telegraph közvélemény-kutatása szerint a részvételüket biztosra mondó választók 55 százaléka támogatja Nagy-Britannia további EU-tagságát, míg a kilépésre csak 42 százalék szavazna.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK