Botrányok és csődök után magához tért a brókerszakma

2016.05.26. 04:45

A befektetési vállalkozások 217 milliárd forintos összesített mérlegfőösszege először haladta meg a 2014-es év végi brókercsődök előtti értéket az idei negyedévben, köszönhetően a kiugró tőzsdei forgalomnak - derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból, amelyet csütörtökön közölt a Világgazdaság.

 A lap figyelemre méltó fejleménynek nevezte az eredményt, különösen úgy, hogy tavaly tavasszal bedőlt a Buda-Cash Brókerház Zrt., a Hungária Értékpapír Zrt. és a Quaestor Értékpapír, valamint a jegybank szintén megfosztotta tevékenységi engedélyétől a Hungarograin Tőzsdeügynöki Szolgáltató Zrt.-t. Ezek együttes mérlegfőösszege 2014 végén csaknem negyede volt az akkor 24 céget számoló szektornak.

Az idei első negyedév végén 21 társaság rendelkezett befektetési szolgáltatási engedéllyel, amelyek együttesen 4,5 milliárd forintos eredményt értek el, eszközeik közel 70 százaléka, 151 milliárd forint volt készpénzben, 8 százaléka pedig értékpapírban.

A Quaestor-károsultak tüntetése az  Alkotmánybíróság előtt, tavaly novemberben. Teljes kártalanítást követeltekForrás: MTI/Kovács Attila