A globális növekedésnek kockázatai is vannak

TUSK, Donald; RENZI, Matteo; CAMERON, David; ABE, Sindzó; MERKEL, Angela; JUNCKER, Jean-Claude; OBAMA, Barack; TRUDEAU, Justin; HOLLANDE, Francois
Csoportkép a világ iparilag legfejlettebb hét országát tömörítő hetes csoport, a G7 kétnapos, isze-simai csúcstalálkozóján részt vevő politikusokról: Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Matteo Renzi olasz miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár, Barack Obama amerikai elnök, Abe Sindzó japán miniszterelnök, Francois Hollande francia elnök, David Cameron brit kormányfő, Justin Trudeau kanadai kormányfő és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.
Vágólapra másolva!
A globális növekedés kockázatai elleni közös fellépésre tett ígéretet a világ hét legfejlettebb országa, az úgynevezett G7 a japán Isze-Simában rendezett csúcsértekezletének pénteki záróközleményében.
Vágólapra másolva!

A konferencián részt vevő országok, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Kanada, Olaszország és a házigazda Japán közös közleményükben hangsúlyozták, a globális gazdaság növekedése továbbra is mérsékelt és a lehetőségek alatt teljesít. A hét ország vezetői ígéretet tettek arra is, hogy tartózkodnak a kompetitív valuta-leértékeléstől, valamint közös és egyéni lépéseket tesznek a korrupció elleni harc fokozására.

A Brexit nem volt téma

A közlemény szerint a Brexit, vagyis az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból komoly fenyegetést jelentene a globális gazdasági növekedésre, mivel megfordítaná a világ kereskedelme és a befektetések növelésének, és az ezzel járó munkahelyteremtésnek a trendjét. Angela Merkel német kancellár közölte, a Brexit nem volt téma a G7-es országok vezetőinek tanácskozásán, de egyetértés volt közöttük arról, hogy az Egyesült Királyságnak maradnia kell az unióban. A csúcstalálkozón részt vevő országok vezetői hangsúlyozták: minden gazdasági intézkedést bevetnek annak érdekében, hogy fellendítsék a globális növekedést, erősítsék a termelőképességet és a termelési potenciált.

Készek támogatni a migránsokat

Az európai menekültválsággal kapcsolatban megállapították, hogy a krízis globális probléma, és globális szinten is kell kezelni. A közlemény szerint a G7 országai készen állnak támogatást nyújtani a menekülteknek és migránsoknak, valamint az őket befogadó közösségeknek.

Csoportkép a világ iparilag legfejlettebb hét országát tömörítő hetes csoport, a G7 kétnapos, isze-simai csúcstalálkozóján részt vevő politikusokról: Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Matteo Renzi olasz miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár, Barack Obama amerikai elnök, Abe Sindzó japán miniszterelnök, Francois Hollande francia elnök, David Cameron brit kormányfő, Justin Trudeau kanadai kormányfő és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Forrás: MTI/EPA/Aszahi Simbun/Aszahi Simbun

A kommüniké hangsúlyozta a kelet-ukrajnai konfliktus rendezését célzó minszki megállapodás végrehajtását. A világ legfejlettebb országai elismerték a Moszkvával folytatott párbeszéd fontosságát, de leszögezték, az Oroszország elleni szankciók hatályát a minszki megállapodás végrehajtásához kötik, és további intézkedéseket hoznak, ha a szükség megkívánja.

Biztonságosabb világot

A G7 országai megerősítették elkötelezettségüket abban, hogy megteremtsék egy biztonságosabb, nukleáris fegyverek nélküli világ feltételeit, méghozzá úgy, hogy nem borítják fel a nemzetközi stabilitást. Szeko Hirosige, a japán kormányfő kabinetfőnök-helyettese közölte, a legfejlettebb országok vezetői megállapodtak abban is, hogy még az év vége előtt hatályba léptetik az párizsi klímavédelmi egyezményt.