Ha az Országgyűlés megszavazza, itt a csodafegyver

ÁLLAT állatfotó állatkert FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTÉMA természetfotó tigris új kifutó vadállat
Az új kiva megsokszorozza a vállalkozások potenciálják
Vágólapra másolva!
A Nemzetgazdasági Minisztérium úgy számol, az áttérésre jogosult cégek több mint 80 százaléka jobban is jár, egyszerűbben is dolgozhat, ha a kisvállalati adót választja.
Vágólapra másolva!

A lényeg:

Gondolja meg a váltást, ha

  • a bértömege nagyobb a nyereségénél,
  • ha növekedésre fordítaná vissza a nyereségét.

Ha a parlamenti képviselők megszavazzák a gazdasági tárca adócsomagját, akkor jövőre még többeknek éri meg a kisvállalati adót választani. Az érintettek összességében 1 milliárd forintot spórolhatnak, és adminisztrációs időben sem keveset. A bevallás érdemi része három oldalról egyre rövidül.

Az új megközelítésben a vállalkozásból ki- és bevont vagyon egyenlegére – azaz az osztalékra és a tőkeműveletek eredményére – alapozva állapítják meg az adókötelesség mértékét.

99 alkalmazottig okéság van

Az eddigi 25 helyett 50 foglalkoztatottig választható a kiva, és a vállalkozás mindaddig a kisvállalati adó hatálya alatt maradhat, amíg a foglalkoztatottak száma nem haladja meg a 100 főt.

További előnyök

2017. január 1-jétől

  • bármilyen új beruházáshoz kapcsolódó adóalap-csökkentő tétel már a beruházás évében levonható a személyi jellegű ráfordításokból,
  • rugalmasabbá válnak a veszteségelhatárolás feltételei, a keletkezett negatív adóalap így a későbbi években korlátozás nélkül felhasználható, és ezt nem növeli a kiegészítő tevékenységet folytató (nyugdíjas) vállalkozó járulékalapja.

A kivát azok a legfeljebb 50 főt alkalmazó vállalkozások választhatják, melyek előző évi bevétele, illetve a mérlegfőösszege nem haladja meg az 500 millió forintot.

Az új kiva megsokszorozza a vállalkozások potenciálják Forrás: MTI/EPA/DPA/Roland Weihrauch

Egyetlen tétel

A kisvállalati adó mértéke a törvény által meghatározott adóalap 16 százaléka, melynek teljesítésével a cég mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól.

Aki már ezt választotta

A már kivás cégek 2017-ben egy adóalap-csökkentő tételt alkalmazhatnak, ezzel visszamenőleg is élvezhetik az újfajta adóalap-meghatározás előnyeit. Ez a tétel a korábbi adóbevallások alapján kiszámítható, ám ezt – a kormány adminisztráció-csökkentő adócsomagjának köszönhetően – egyetlen cégnek sem kell számolgatnia, azt a rendelkezésre álló adatok alapján megteszi az adóhivatal. Az összegről a NAV tájékoztatást küld az érintetteknek.