Menekülnek a devizapiaci befektetők

jüan yuan Kína deviza
A combo of Chinese currency RMB or Yuan, US Dollar, Hong Kong Dollar and other currencies notes is seen outside a foreign exchange shop in Hong Kong on March 12, 2015. China is in talks with the International Monetary Fund for the Washington-based institution to add the yuan to its basket of reserve currencies, a top banking official said Thursday as Beijing seeks a greater global role for the unit. It hopes the yuan will become part of the IMF's special drawing rights (SDR) assets in the foreseeable future, said vice central bank governor Yi Gang. (Jason Li/EyePress)
Vágólapra másolva!
Egyre inkább veszít időszakos varázsából a kínai jüan, ahogy fokozódik a tőke kiáramlása a piacról. A dollárral szembeni erő és a más devizákkal szembeni gyengeség átmeneti aranykora ezzel folyamatosan halványulni látszik.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Egyesült Államokban közeledik a következő kamatemelés, Kínán pedig egyre nagyobb a nyomás, hogy lazítson a monetáris politikáján, úgy fokozódik a tőkekiáramlás a jüan piacáról – mondja Song Yu, a Goldman Sachs/Gao Hua Bloomberg által idézett közgazdásza.

A jüan ebben a hónapban már nagyjából 1,6 százalékot gyengült a zöldhasúval szemben, a döntéshozók pedig hétfőn 5 éves mélyponton rögzítették a napi árfolyamot. Ezzel párhuzamosan a kínai fizetőeszköz 0,2 százalékkal erősödött a más devizákból álló kosár ellenében.

Pánik után

Manapság a tőkekiáramlást azért is követi fokozott figyelemmel a piac, mert a tavaly augusztusi, illetve az idén januári felfordulások rossz előjeleknek számítanak. Nagy különbség azonban – mondja Song, hogy manapság a kínai jegybanknak számos eszköze van a közbelépéshez, vagyis

kevésbé valószínű egy, a korábbiakhoz hasonló turbulencia.

Problémát jelenthet viszont – teszi hozzá az elemző –, hogy a kínai vezetés egyfajta macska-egér játékba futhat bele. Vagyis, ha betömnek egy lyukat, a befektetők egy másikon próbálják majd kimenekíteni a pénzüket.

Egyre nehezebb helyzetben van a kínai jegybank Forrás: Imaginechina/Meng zhongde

A központi bank (PBOC) az elmúlt évben mintegy 513 milliárd dollárt égetett el a devizatartalékaiból, mielőtt márciusban és áprilisban a javuló piaci hangulat lehetővé tette az állomány szerény emelkedését. A világ második legnagyobb gazdaságának tartalékai 3,2 ezermilliárd dollárral azonban

még mindig világelsők.

Jóllehet Kevin Lai, a hongkongi Daiwa Capital Markets vezető közgazdásza szerint ez a szint az idei év végére 2,7 ezermilliárdig fog zsugorodni, egy éven belül pedig eléri a 2 ezermilliárdos szintet.

Kettős taktika

A PBOC februárban és márciusban kettős stratégiát alkalmazott a devizapiacon. Egyrészt korlátok között, de

engedte a jüan erősödését a dollárral szemben,

hogy harcoljon a tőkekiáramlással, másrészt levezényelte a leértékelődést más kereskedelmi partnerek devizáival szemben, hogy élénkítse az exportot.

A dollár/jüan árfolyam májusi alakulása Forrás: Investing.com

Ez a taktika, melyet nagyban segített a dollár 2010 óta nem látott negyedéves gyengülése, azonban meghiúsult, ahogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed közelgő kamatemelésével kapcsolatos várakozások fokozódtak, erősítve ezzel a zöldhasút.

Noha egyre nagyobb a nyomás a kínai devizatartalékokon, hogy tovább csökkenjenek, amennyiben a jüan kosár jelentősen gyengül ebben az évben, a kamat pedig közeledik a fair szintjéhez, akkor ez a nyomás kisebb lehet, mint tavaly volt – tette hozzá Song.

Az elemző azzal számol, hogy a jüannal a 6,8 dolláron fognak kereskedni egy éven belül. Kevin Lai még ennél is pesszimistább, mivel meglátása szerint az idei év végére

a jüan mintegy 12,2 százalékos gyengüléssel megüti a 7,5-ös szintet is

a dollárral szemben. Az elemzői várakozások konszenzusa egyébként a 6,67-es szintre tehető. Kelet-európai idő szerint hétfő kora délután az árfolyam a 6,5831-es szinten állt.