Kemény amerikai kritika az Európai Uniónak

Jean-Claude Juncker
European Commission's President Jean-Claude Juncker announces quote plan for refugees as he makes his State of the Union address to the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on September 9, 2015. Juncker urged European Union (EU) states on September 9 to take "bold" action, as he unveiled a major plan for dealing with Europe's worst refugee crisis since World War II. "Now is not the time to take fright, it is time for bold determined action for the European Union," Juncker said. AFP PHOTO / FREDERICK FLORIN
Vágólapra másolva!
Élesen kritizálta az EU pénzügyi szabályozását a Bloomberg. Az amerikai gazdasági szakoldal szerint teljesen át kell gondolni a költségvetési előírásokat, vagy közös költségvetéseket kell összeállítani, vagy több EU-s pénzt kell kifizetni a beruházásokra.
Vágólapra másolva!

„Több hetes gondolkodás után az Európai Bizottság úgy döntött, tovább gondolkodik” – értékelte az EB mostani döntését a Bloomberg. A bizottság a napokban Spanyolország és Portugália költségvetését tárgyalta, a két ország ugyanis ismételten megszegte a számukra előírt költségvetési szabályokat, a megengedettnél magasabb deficitet halmoztak fel.

Ennek Spanyolországban köze lehet ahhoz, hogy

júliusban választásokat tartanak

– ezért a két ország ügyében ezután hozna csak döntést az EB.

Több szabálytalankodó ország

A maastrichti szerződés értelmében az EU tagállamai nem halmozhatnak fel három százaléknál nagyobb a GDP-arányos költségvetési hiányt. Spanyolország ezt már bőven túllépne, az idei költségvetésükben 5,1 százalékos volt a hiány. Portugália deficitje valamivel kevesebb, de még mindig a határérték feletti, 4,4 százalék volt. Szintén ez a szerződés írja elő, hogy a tagországok büdzséjében bevételi oldal minimum a kiadási 60 százaléka kell, hogy legyen. Ezt azonban a szerződés megkötése

kilenc ország is túllépte, akik ellen jelenleg is kötelességszegési eljárás folyik

– igaz, közülük Ciprus, Írország és Szlovénia rendbe tette a költségvetését, ezért az EB várhatóan megszünteti velük szemben az eljárást.

Jean-Claude Juncker, az EB elnöke Forrás: AFP/Frederick Florin

Nem éri meg büntetni

A Bloomberg szerint nonszensz, hogy az Európai Bizottság „az EU-s pénzügyi politika sarokkövének” nevezi ezeket a költségvetési szabályokat, hiszen ezeket rendszeresen megsértik a tagállamok. Ezért a fókusz megváltoztatására, a pénzügyi politika teljes átgondolására lenne szükség.

Probléma az is, hogy az EB kezében nincs eszköz a szabályok betartatására – írja a Bloomberg szerzője. Jelenleg, írja a szerző, egy kötelességszegési eljárással gazdasági eszközökkel büntethetők a renitenskedő államok, kérdéses azonban, hogy

érdekében állna-e az EU-nak már eleve gyengélkedő gazdaságokat tovább gyengíteni.

A megoldást a Bloomberg szerint az jelentené, ha az eurozóna egyfajta laza financiális unióvá válna, ahol nemcsak a fizetőeszköz, de a költségvetési politika is közös. Ehhez azonban szerinte hiányzik a széleskörű társadalmi támogatottság.

Megvan az eszköz

Áthidaló megoldásként a szerző a befektetések támogatását javasolja, hiszen az EU több országában a gazdasági válság óta történelmi mélyponton van a befektetések száma, ami hozzájárul a magas államadóssághoz is.

A tavaly megalakult Európai Stratégiai Befektetési Alap (EFSI) erre pont alkalmas lenne,

elsősorban infrastrukturális beruházásokat támogathatna, amelyek felpezsdíthetnék a gazdaságot a leszakadó országokban.

Több infrastrukturális beruházást kéne támogatnia az EU-nak a Bloomberg szerint Fotó: Polyák Attila - Origo

Ráadásul az alap jellemzően olyan projekteket támogat, amelyek létjogosultságát kevesen vitatják: az angliai Birminghamban például egy új kórházat,

Franciaországban 40 ezer lakás energiatakarékosabbá tételét támogatták

a közelmúltban. Az alap eddig összesen 9,3 milliárd eurót fektetett be hasonló infrastrukturális projektekbe – a szerző szerint sürgősen növelni kéne az alap tőkéjét és kifizetéseit.

Szükség lehet emellett a magánbefektetések támogatására is, ehhez elsősorban olyan törvények megszüntetésére lehet szükség, amik az EU-n belül még korlátozzák a tőke szabad áramlását. Javasolja még ezek mellett a bankszektor egységes szabályozását – utóbbi két ponthoz viszont már az EU alapszabályának módosítására lenne szükség.