Több mint százmilliárd forintért újulhat meg az otthona

2016.06.01. 15:45

Több mint 50 ezer lakás és családi ház energetikai korszerűsítését segítheti az a több mint 110 milliárdos energiahatékonysági program, amelyet a Magyar Fejlesztési Bank indít a következő hónapokban. Az Origo birtokába került tervezet szerint a családi házak maximum 10 millió forintra, míg a társasházak 7 millió forintra pályázhatnak. 

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) egy nagyon kedvező kamatozású, energiahatékonysági célú beruházásokhoz igényelhető, lakóépületeket érintő hiteltermék koncepcióját dolgozta ki, amellyel számításaik szerint több mint 50 ezer lakás vagy családi ház újulhat meg energetikai szempontból a következő években – értesült az Origo. Úgy tudjuk, a programra mintegy 115 milliárd forintos keret áll rendelkezésre,  valamint egy 20 milliárd forintos tartalék is. 

Több mint 100 milliárdos energiahatékonysági program indulForrás: MTI/Földi Imre

Innen lesz forrás

A program úgy számol, hogy 105,2 milliárd forintot az uniós Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop-8) visszatérítendő pénzügyi eszköz forrás terhére, 9,41 milliárd forintot a Versenyképesség Közép-Magyarország Operatív Program (Vekop-5) visszatérítendő pénzügyi eszköz forrás terhére vállal. A hitelből felújítható, korszerűsíthető ingatlantípusok közé tartoznak majd a családi házak, lakások, társasházak, lakásszövetkezetek. A társasházak és lakásszövetkezetek esetében a felújítás érintheti a közös és a magántulajdonú részeket is – szerepel a tervezetben. 

Limitek

A családi házak minimum 1, maximum 10 millió forintot igényelhetnek. A társasházak minimum 0,5, maximum 7 millió forintra pályázhatnak majd. A program kiírása szerint a társasház és lakásszövetkezet hitelfelvevő esetében ezt az összeget a felújítással érintett lakásonként külön-külön kell figyelembe venni. A hitel futamideje 20 év lesz. 

Az energiahatékonyság területén a következő tevékenységekre lehet majd igényelni forrásokat: 

 1. Fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nem nyílászáró szerkezetnek minősülő épülethatároló szerkezetek hőszigetelése. 
 2. Fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nyílászáró szerkezetnek minősülő épülethatároló szerkezetek cseréje / energiamegtakarítást eredményező korszerűsítése. 
 3. Az épületek nyári hővédelmének javítása, árnyékoló vagy árnyékvető szerkezetek beépítése.
 4. Fűtési- és/vagy használatimelegvíz-rendszerek korszerűsítése. 
 5. Hővisszanyerő berendezés korszerűsítése, VRF típusú hűtési rendszer kiépítése. 
 6. Meglévő bel- és kültéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítása. 
 7. Társasházaknál a fentieken túl: az épület közös használatú gépészeti rendszereinek (elektromos berendezések és a szellőztető rendszer berendezései) cseréje vagy javítása.

   

Napelem építésére is lehet majd pályázniForrás: MTI/Varga György

A megújuló energiafelhasználásra vonatkozó tevékenységek esetében a következő területekre lehet pályázni: 

 1. Napkollektoros rendszer telepítése a fejlesztésben érintett épület használatimelegvíz-igényének részbeni vagy teljes kielégítése céljából, és/vagy fűtésrásegítésre.
 2. Brikett-, pellet-, faapríték-, faelgázosító kazánrendszer kiépítése a fejlesztésben érintett épület fűtési- és használatimelegvíz-igényének részbeni vagy teljes kielégítése céljából.
 3. Napelemes rendszer telepítése hálózati vagy autonóm (hálózatra nem kapcsolódó) villamosenergia-termelés céljából, kizárólag a fejlesztésben érintett épület villamosenergia-ellátásához. 
 4. Talajkollektoros, talajszondás, víz-víz, levegő-víz hőszivattyú rendszerek alkalmazása alapfűtésre és/vagy használatimelegvíz-termelésre és/vagy fűtésrásegítésre. 

A kormány azzal számol, hogy a legjelentősebb célcsoportot a „kockaházak” tulajdonosai jelenthetik. A kockaházak körülbelül 60 százaléka építése óta nem esett át energetikai korszerűsítésen. Ebben a körben a legmagasabb az energiamegtakarítási potenciál, mivel itt a legmagasabbak a rezsiköltségek. Abban bíznak, hogy ez a célcsoport fog a legnagyobb arányban élni a program lehetőségeivel. 

Az MFB tervezete egyébként egybevág a Miniszterelnökség elképzeliseivel, de a tárca jelenleg is folyamatosan egyeztet a program részleteiről. 

Hűtőcsere

Mint arról az Origo korábban beszámolt, hamarosan két pályázati lehetőség is megnyílik az Otthon Melege Program keretében: a legjobban azok járhatnak, akiknek legalább 20 éves és legfeljebb 135 négyzetméteres családi házuk van, és régi a hűtőjük. A felújításra maximum 2,5 millió forintot, a hűtőcserére pedig maximum 45 ezer forintot ad az állam. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK