A Bankszövetség elnöke is támadja a takarékokat

Patai Mihály, a bankszövetség elnöke, interjú
Vágólapra másolva!
Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke szerint az állami szabályozás előnyhöz juttatja a takarékszövetkezeti integráció tagjait más pénzintézetekkel szemben, ezért azt kérte Varga Mihály minisztertől, a kormány módosítson a szabályokon.
Vágólapra másolva!

Levelet írt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke. Patai Mihály a levélben arra panaszkodik, hogy a takarékszövetkezeti integráció tagjai

a száznál több kis takarék, a Takarékbank és az FHB

az állami szabályozásnak hála több szempontból kedvezőbb helyzetben vannak, mint más pénzintézetek. E helyzet fenntartásával szerinte a kormány torzítja a versenyt, hátrányba hoz más pénzintézeteket, és végső soron visszafogja a bankok hitelezési kedvét.

Előnyben az FHB

Patai Mihály szerint az állam több ponton kedvez a takarékszövetkezeti integráció tagjainak, írja a Hvg.hu:

  • Amikor a takarékszövetkezeti integráció tagjainak azt kell bizonyítaniuk, hogy kellő tőkével rendelkeznek, akkor összeadhatják az összes tag rendelkezésre álló forrását. Amikor viszont adózniuk kell, akkor egyenként veszik őket számításba, és így alacsonyabb kulccsal kell megfizetniük a bankadót.
  • A törvény ugyanolyan felügyeleti jogkörrel ruházza fel az integrációs szervezetet is a tagintézményekkel szemben, mint az MNB-t. Ez „a pénzügyi rendszer stabilitását veszélyezteti”.
  • Az integráción belüli közös felelősség valójában nem létezik. Ha például az integráció egyik vagy másik tagját kizárják, és ennek következtében az adott szövetkezeti hitelintézet csődbe megy, akkor a betéteseket nem kizárólag az integráció többi tagja kártalanítja, hanem az Országos Betétbiztosítási Alapon keresztül az ország összes pénzintézete.
  • Patai szerint az sem helyes, hogy takarékszövetkezeti múlttal nem rendelkező pénzintézetekre is kiterjed az integráció. (A Bankszövetség elnöke ezzel kizárásos alapon az FHB Jelzálogbankra és az FHB Kereskedelmi Bankra utal.)

Demján nyílt levélben támadott

Nem Patai Mihály az első bankár, aki a napokban kifejezte a takarékszövetkezeti integrációval szembeni elégedetlenségét. Ahogy az Origo is megírta, Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke

Orbán Viktor miniszterelnöknek írott nyílt levelében támadta meg a Takarékbankot és Spéder Zoltánt, az FHB elnökét.

Az FHB húzza le a takarékokat

Demján Sándor szerint a takarékszövetkezeti integráció után a takarékszövetkezetek mérlegfőösszege jelentősen csökkent.

A nyereség a plusz 10 milliárd forintról 2 milliárd forintos veszteségbe fordult.

Ezzel párhuzamosan a Spéder Zoltán vezette konzorcium többségi tulajdonába került Takarékbank tizenhatszorosára növelte a nyereségét.

A szintén integrációs tag FHB vesztesége 10 milliárd forint, ezzel az egész takarékszövetkezeti szektor súlyos veszteségbe került – írja Demján Sándor.

A takarékok pénzét akarják

Az OTSZ elnöke szerint Spéder Zoltán arra készül, hogy az FHB-részvényeket a takarékszövetkezetekkel felvásároltassák. Ez azért aggályos, mert az FHB több tízmilliárd forintra rúgó veszteségét a takarékszövetkezeti szektornak kell finanszíroznia.

Demján állításaival szemben

A Takarékbank reagált Demján Sándor vádjaira. Szerintük Demján hazudik, és nincs tisztában a szektor tényleges számaival, ezért jó hírnevük megsértése miatt jogi lépésekre készülnek.

Demján Sándor állításaival szemben a takarékszövetkezeti szektor az elmúlt években egyszer sem ért el 10 milliárdos eredményt,

ahogy 2015-ben sem számolt el 2 milliárd forintos veszteséget. A szövetkezeti hitelintézeti integráció adózás előtti eredménye (nyeresége) 2015-ben valójában meghaladta a 3 milliárd forintot” - írta a Takarékbank.