Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség nekiment saját elnökének, amiért az Spédert és az FHB-t támadta. A hitelintézeti integráció tagjainak 90 százaléka aláírta azt a nyílt levelet, amiben felszólították, hogy hagyja abba "a Takarékszövetkezetek érdekeit sértő tevékenységét."

Nyílt levelet írt alá 80 takartékszövetkezet - az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség 87 tagjának 90 százaléka -, melyben felszólították saját szervezetük elnökét, Demján Sándort, hogy hagyja abba a Takarékszövetkezetek érdekeit sértő és a szektor újjáépítését akadályozó tevékenységét.

Demján Sándor bombát robbantott nyílt levelévelForrás: MTI/Illyés Tibor

Arra reagáltak, hogy Demján azt állította: Spéder Zoltán, az FHB elnöke megvezette Orbán Viktort és több százezer ember kisemmizésére készül. Demján szerint Spéder az FHB 30 milliárdos hiányát a szövetkezetekkel fizettette meg, és most arra akarja kényszeríteni őket, hogy felvásárolják az FHB részvényeit. A Takarékbank Zrt. visszautasította Demján állításait.

Mély megdöbbenéssel és felháborodással olvastuk nyílt levelét, amelyben számos alaptalan, minden szakmaiságot nélkülöző, a valóságtól elrugaszkodott állítást, hazugságot fogalmazott meg a takarékszövetkezetek eredményeivel és a teljes takarékszövetkezeti szektor teljesítményével kapcsolatban" - írták a takarékszövetkezetek Demjánnak címzett nyílt levelükben.

Csak vádaskodik - állítják

A takarékszövetkezetek visszautasították Demján "alaptalan vádaskodásait, rágalomhadjáratát." Azt is írták, megalázónak tartják, hogy Demján lenézi, önálló döntéshozatalra képtelennek tartja a takarékszövetkezeteket. Azt is írták: szerintük Demján vádaskodásokkal és hazugságokkal próbálja meg félretájékoztatni Orbán Viktor miniszterelnököt, rossz hírét keltve a  takarékoknak.

Mint arról az Origo is beszámolt, közben a Bankszövetség elnöke is támadta a takarékokat. Patai Mihály szerint ugyanis az állami szabályozás előnyhöz juttatja a takarékszövetkezeti integráció tagjait más pénzintézetekkel szemben, ezért azt kérte Varga Mihály minisztertől, a kormány módosítson a szabályokon.