Orbán Viktor miniszterelnök és Abd El-Fattáh El-Szíszi egyiptomi elnök előtt írt alá együttműködési megállapodást a Cellum magyar mobilfizetési cég és az egyiptomi Metel Csoport. A Metel a Cellum mobiltárca-szolgáltatásait fogja terjeszteni a Közel-Keleten és Észak-Afrikában.

A magyar tulajdonú Cellum, Európa egyik vezető mobiltárca-szolgáltatója a Metel Egypttel írt alá együttműködési megállapodást Abd El-Fattáh El-Szíszi egyiptomi elnök és Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében, a miniszterelnöki látogatáshoz kapcsolódó üzleti fórumon.

Magyar cég a Közel-Keleten 

A Metel a megállapodás részeként a Cellum mobilfizetési szolgáltatásait terjeszti el a Közel-Keleten és Afrikában, tájékoztat közleményében a cég. A Cellum-vállalatcsoport 2000-ben jött létre, rendszerei közel kétmillió tranzakciót kezelnek havonta. 2011 óta elnök-vezérigazgatója Kóka János, aki 2004 és 2007 között gazdasági miniszter volt.

Egyiptom készpénzmentesíteni akar 

Észak-Afrikában rendkívül alacsony szinten terjedtek el a hagyományos banki szolgáltatások, Egyiptomban például a lakosság mindössze 10 százaléka rendelkezik bankszámlával.

Bár az e-kereskedelem lendületesen nő Egyiptomban, az ilyen vásárlások 80 százalékáért továbbra is kiszállításkor, készpénzben fizetnek. Másfelől az országban szinte mindenkinek van mobiltelefonja, melyek kétharmada okostelefon. Az egyiptomi kormány a pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés és a gazdasági növekedés elősegítése érdekében elkötelezte magát a készpénzmentesítés mellett, amit számos más intézmény támogat. A 2008-ban létrejött Metel Csoport is a gazdaság fejlesztését határozta meg legfőbb céljaként, munkájukkal szeretnék felzárkóztatni a közel-keleti, észak-afrikai régió pénzügyi kultúráját a világ élvonalához.

Alapvető változások 

"A világ a készpénzmentes kultúra felé halad, ez nem kérdés. Nagy várakozással nézünk a jövőbe és hiszünk abban, hogy a Cellum biztonságos mobiltárca-szolgáltatásainak bevezetése nagyot fordít majd a helyi piacon és alapvető változásokat indít el " – mondta Ahmed Mekky, a Metel Csoport elnök-vezérigazgatója.

"Kiemelten fontos számunkra a közel-keleti, észak-afrikai régió, hiszen a piac volumene 2020-ra a 2014-es 7 milliárd dollárról duplájára nőhet. A legerősebb országok Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emirségek és Egyiptom, azt szeretnénk, hogy ezek az országok is a Cellum szolgáltatásaival induljanak el ezen az izgalmas úton a készpénzmentes kereskedelem felé" – mondta Garamhegyi Ábel, a Cellum vezérigazgató-helyettese.