Kiválasztják az Alstom-botrány vizsgálóit

4-es metró 4-es metró átadása KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY metró metróalagút metróállomás metrókocsi peron Budapest, 2014. március 28.
A Rákóczi téri állomásra érkezik egy Alstom szerelvény a Keleti pályaudvar felől az átadás előtt álló 4-es
Budapest, 2014. március 28. A Rákóczi téri állomásra érkezik egy Alstom szerelvény a Keleti pályaudvar felől az átadás előtt álló 4-es metró vonalán 2014. március 25-én. Az új metrószakaszt március 28-án reggel adják át az utazóközönségnek, amely a hétvégén ingyen veheti igénybe. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Budapest közgyűlése június 8-ai ülésén dönthet arról, ki lesz az a három ember, akik részt vesznek az Alstom-ügy kivizsgálására létrehozott bizottságban. A bizottság jelentésének várhatóan 2016 végére kell majd elkészülnie.
Vágólapra másolva!

Várhatóan év végéig kell elkészülnie az Alstom-ügyet vizsgáló ideiglenes bizottság jelentésének - derült ki a Fővárosi Közgyűlés június 8-ai ülésére benyújtott előterjesztésből.

Hárman vizsgálódnak majd

A Fővárosi Közgyűlés május 12-ei rendkívüli ülésén döntött arról, hogy az Alstom metrókocsik beszerzése ügyében felmerült korrupciós vádak kivizsgálására háromtagú ideiglenes vizsgálóbizottságot hoz létre.

A testület három tagját június 8-án választhatják meg.

Az ideiglenes bizottság feladata az Alstom metrókocsik beszerzéseivel kapcsolatos döntéshozási mechanizmusok működésének, a szerződéskötések körülményeinek, a döntések előkészítésében résztvevők felelősségének vizsgálata és erről jelentés készítése.

A brit hivatal Alstom-vezetőket gyanúsít

Az Egyesült Királyság Jelentős Csalások Elleni Hivatala

Alstom-vezetőket vádolt meg azzal, hogy összesen 2,3 millió eurós kenőpénzt adtak vagy beleegyeztek, hogy adnak a BKV tisztviselőinek, ügynökeinek.

Mindezt annak érdekében, hogy befolyásolják a budapesti közlekedési céget az Alstom szerelvényeinek megvásárlása érdekében. A fenti tények szükségessé teszik egy vizsgálóbizottság létrehozását, amely a megállapításairól jelentést készít a Fővárosi Közgyűlésnek - olvasható az előterjesztésben.