Ébredeznek a vállalatok, jöhetnek az üzletek

kilátás hangulat fény tisztulás  üzlet
Vágólapra másolva!
Egy igen lehangoló első negyedév után, újra felélénkülhetnek a vállalati felvásárlások és összeolvadások – véli a Goldman Sachs elemzője.  A szakértő arról is nyilatkozott, hogy mely szektoroktól várja a legnagyobb aktivitást.
Vágólapra másolva!

Miután 2015-öt rekord szintű felvásárlás és összeolvadás (M&A) jellemezte, az idei első negyedévben a volumen 20 százalékos süllyedést mutatott. Ennek elsődleges oka, hogy az év első három hónapjában tapasztalt piaci volatilitás megnehezítette az üzletkötéseket – nyilatkozta a CNBC-nek John Waldron, a Goldman Sachs befektetési üzletágának társ-vezetője.

Mindazonáltal az elemző szerint

a helyzet hónapról hónapra javul.

A tranzakcióknak pedig időre van szükségük, hogy megvalósuljanak.

Optimista jövőkép

Az év második fele pedig már sokkal jobb lesz – mondta Waldron. Hozzátette, a pozitív változás egyre inkább ott van a levegőben, és már érezhető a vállalatok hangulatában is.

A szakértő úgy látja, két olyan fontos tényező van, amely hozzájárul a vállalatok portfólióinak újrapozícionálásához. Egyrészt

még mindig egy alacsony növekedési környezetben vagyunk,

melyet alacsony kamatszintek jellemeznek. Ezzel együtt komoly készpénzállomány található a vállalatok mérlegeiben, a magas árrések és a kihívásokkal teli növekedési környezet mellett.

Aktív félév áll az üzletek előtt Forrás: 123rf.com

Ez a helyzet pedig együttműködéseket szül – hangsúlyozta Waldron. Erősödik ugyanis a vágy a társaságoknál, hogy megpróbálják racionalizálni a saját üzletüket, amire gyakran a tranzakciók jelentenek megfelelő megoldást.

Másrészt – véli Waldron – a piac jelenleg azon vállalatoknak kedvez, melyek a franchise jellegű építkezésre fókuszálnak. Éppen ezért azok a cégek, melyek szélesebb üzleti körben érdekeltek, nagyobb eséllyel bővülnek és válnak jobbá, esetleg egy összeolvadás segítségével. Mindeközben pedig akár le is választhatják a kevésbé jelentős üzleteiket – tette hozzá.

Kihívások és lehetőségek

Jóllehet ebben az évben már számos nagy értékű összeolvadás hiúsult meg, mint a Halliburton és a Baker Hughes 35 milliárd dolláros tervezett üzlete, Waldron úgy látja, hogy a szabályozói környezettel kapcsolatos aggodalmak némileg eltúlzottak.

Az nem kérdés, hogy

a szabályozói környezet egyre nagyobb kihívást jelent,

ahogy haladunk előre az egyes iparágak konszolidációjában. Azonban ez természetes jelenség ebben a helyzetben – mondta. Ráadásul nem is állítottak meg túlzottan sok üzletet – tette hozzá a szakértő.

Az egyes területek tekintetében Waldron úgy látja, a technológiai szektor igen élénk aktivitást mutathat csakúgy, mint az egészségügy. Ezzel együtt úgy véli, az ipar horizontján is egyre több üzletre lehet számítani a jövőben.