Mindent elárasztanak a mínuszok

medve jegesmedve hó hangulat tőzsde
Vágólapra másolva!
A negatív hozammal forgó adósságok a történelemben először lépték át globálisan a 10 ezermilliárd dollárt – derül ki a Fitch Ratings elemzéséből. Ráadásul a jelenlegi trendek alapján ez az összeg szinte biztos, hogy csak tovább emelkedik majd a közeljövőben.
Vágólapra másolva!

Köszönhetően a nem konvencionális jegybanki politikákból, a bankok kockázatcsökkentéséből, illetve a globálisan biztonságra játszó pénzügyi piacokból álló kombinációnak, a történelemben először több mint 10 ezermilliárd dollárnyi adósság forog negatív hozamokkal – idézi a Business Insider a Fitch jelentését.

Ennek köszönhetően májusban a negatív hozamú adósságok 5 százalékkal emelkedtek, a hónap végére

elérve a 10,4 ezermilliárd dollárt.

A megelőző hónapban ez a szám még csupán 9,9 ezermilliárd volt. Az összetételt tekintve 7,3 ezermilliárdnyi hosszú távú, míg 3,1 ezermilliárdnyi rövidtávú hitel van forgalomban.

Egy furcsa jelenség

Noha a világ egyre inkább kezd hozzászokni, a negatív hozamú hitel jelensége igencsak különleges. A lényege az, hogy amennyiben a befektető a lejáratig tartja az adósságot, végül ő fizet rá az üzletre. Ennek a befektetésnek egyszerűen az az értelme, hogy rendkívül kicsi az esélye a kibocsátók csődjének, különösen mivel

ezek általában nagy és erős gazdaságok kormányai.

A fent említett jelenségek kombinációja pedig elég nagy vásárlási rohamot eredményezett a szuverén adósságok piacán, megemelve a kötvényárfolyamokat, illetve lenyomva a hozamokat. A negatív hozamú adósság megnövekedését nagyrészt az emelkedő kötvényárak váltották ki az eurózóna három legnagyobb gazdaságában, valamint Japánban, amely messze a legtöbb negatív hozamú hitelért felel.

Forrás: Anadolu Agency/Cem Ozdel

Noha a jegybanki tevékenységek nem elhanyagolhatók, de a globális hozamvadászat és a magas minőségű értékpapírok iránti vágy szintén egyértelmű részese a teljes képnek – mondta Robert Grossman, a Fitch elemzője.

Terjeszkedő mínuszok

A jelentésből kiderül, hogy az elmúlt hónapban nem volt jelentős változás azon 14 ország kötvényforgalmazásában, amely negatív hozamú papírokat bocsátott ki. A hozamok enyhe csökkenése Japánban, Olaszországban, Németországban és Franciaországban viszont hozzájárult a 0,5 ezermilliárd dolláros emelkedéshez a teljes negatív hozamú állományban.

A japán és az olasz mínuszos értékpapírok mennyiségének növekedése jelentette a legnagyobb bázist a havi változáshoz. Míg egyes olasz másfél és 3 év közti lejáratú kötvények pozitívból negatív területre csúsztak át,

a hosszú lejáratú japán papírok tovább süllyedtek a negatív tartományban

április 25-e óta. A legfontosabb eurózónás hozamok szintén csökkentek, ahogy a gyenge inflációs és feldolgozóipari adatok csakúgy, mint az Európai Központi Bank (EKB) kötvényvásárlási programja tovább fűtötte a keresletet a régió szuverén adósságai iránt – hangsúlyozza a Fitch.

Nincs megállás

A globális negatív hozamú adósságok mértéke egyébként folyamatosan és lendületesen bővül, mióta Svédország elsőként vezetett be negatív kamatszintet 2015 elején. Ezt követően számos jegybank, köztük a svájci, a dán, a japán és az euróövezeti követte a példát.

A jegybankoknak komoly szerepük van a mínuszokban Forrás: Lex Van Lieshout ANP

Ráadásul a mínuszokkal forgó hitelek mennyisége valószínűleg növekedni fog, ahogy a negatív kamatszinteket alkalmazó központi bankok feltehetően nem fognak szigorítani a közeljövőben. Mi több, az EKB vezetője, Mario Draghi éppen csütörtökön jelezte, hogy nincs kizárva, hogy még lejjebb nyomják a már most is negatív kamatszintet.