A megtakarítási piac is a nyugdíjra fókuszál

tőzsde, aggodalom, befektetés, India
Egy indiai férfi nézi a részvényárfolyamokat Mumbaiban.
Vágólapra másolva!
A nagy árfolyammozgás ellenére vonzóbb befektetési lehetőségeket tartogatnak a részvények a kötvényeknél – mondta az Aegon Prémium Üzletág Ügyfélklubjában tartott előadásán Juscsák György, a J. P. Morgan Asset Management igazgatója. Úgy látja: a következő évek legfontosabb témája a nyugdíjkérdés lesz a megtakarítási piacon.
Vágólapra másolva!

Bár 2015 augusztusa óta nagyon bizonytalanná vált a mozgás a tőkepiacon, a részvények még mindig sokkal vonzóbb befektetési alternatívát jelentenek a kötvényeknél – mondta Juscsák György, a J. P. Morgan Asset Management igazgatója.

A bizonytalanságok – mint a kínai lassulás, az orosz válság vagy az alacsony olajár – ellenére a világgazdaság növekedési kilátásai jónak mondhatók, hiszen a beszerzési menedzser indexek (PMI) értékei jellemzően növekedést jeleznek előre.

A növekedés motorját most egyértelműen a fejlett piacok jelentik, azon belül is az Egyesült Államok, igaz,

az utóbbi hónapokban Európa is növekedési pályára állt.

A fejlődő piacok tábora viszont látványosan kettévált: míg a nagy nyersanyagtermelők – például Oroszország vagy Venezuela – komoly válságban vannak, addig a többiek – köztük Magyarország – általában jó adatokat produkálnak.

A részvények vonzóbbak, mint a kötvények Forrás: AFP/Punit Paranjpe

Megfigyelhető ugyanakkor, hogy a 2008-as válság óta gyakorlatilag a központi banki politika mozgatja a piacokat. Az Egyesült Államok mennyiségi lazításra épülő politikáját – amely az ellentmondásai mellett is eredményesnek tekinthető – nagyjából öt éves csúszással Európa is igyekszik átvenni, ami tartósan alacsony, részben negatív hozamokhoz vezet a kötvénypiacon.

A részvénypiacokon ugyanakkor nem kell tartani a tartós esés veszélyétől: az USA elmúlt száz éves története alapján ugyanis ehhez legalább egy vagy több tényezőnek: recessziónak, alacsony nyersanyagáraknak, agresszív jegybanki szigorításnak és túlértékelt részvénypiacnak bekövetkeznie, amiről a jelenlegi helyzetben nincs szó.

Egyre fontosabb lesz az öngondoskodás

Európa gazdasága változatlanul nő, a hitelpiac és a fogyasztás élénkül, amely felfelé mozgó spirált vetít előre.

A fejlett világ lakosságának komoly mértékű megtakarításra lesz szüksége a következő évtizedekben ahhoz, hogy

öngondoskodással kezelje a gyengélkedő állami nyugdíjrendszer következményeit.

„A következő évek legfontosabb témája a nyugdíj lesz a megtakarítási, befektetési piacon” – jelentette ki a szakember.

Figyelemre méltó, hogy ha valaki 1899 óta egy dollárt tartana készpénzben, az most két dollárt érne: viszont ugyanez az

A szakember szerint az egyik legrosszabb döntés készpénzben tartani a megtakarításainkat: meg kell keresni a hozamokat, és ehhez rendszeresen át kell tekinteni a portfóliót.