A teljes takarékszövetkezeti rendszert a bankfelügyelet ellenőrzése alá rendeli az a törvényjavaslat, amelyet június 6-án, hétfőn terjesztett a parlament elé a kabinet – közölte Orbán Viktor kormányfő Demján Sándornak, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnökének küldött válaszlevelében. Demján a takarékok integrációja körüli problémák miatt fordult a miniszterelnökhöz. Orbán azt is írta: a kormány sikeresnek és lezártnak tekinti a takarékok integrációját. 

Demján Sándor nyílt levelében arról írt, hogy a takarékszövetkezeti integráció célja a szövetkezeti szektor eredményének és vagyonának növelése volt, az eddigi események azonban ennek ellenkezőjét támasztják alá. Az OTSZ elnöke azt kérte Orbán Viktortól, ellenőrizzék a célok teljesülését. 

A miniszterelnök több ponton elfogadta a bankár kifogásaitForrás: MTI/Kollányi Péter

Sikeres, de kell felügyelet 

A miniszterelnök válaszában azt közölte: a kormány sikeresnek ítéli, egyben lezártnak tekinti a takarékszövetkezeti rendszer átalakítását, "kétes ügyletektől való megszabadítását" és feltőkésítését. 
Azzal ugyanakkor egyetért, hogy a takarékszövetkezeti rendszer nem működhet megfelelő felügyelet nélkül. 

Az MNB felkészült
A takarékszövetkezetek felügyelési, felelősségi és követelményrendszere jelenleg eltérő az egyéb hitelintézetekétől. Ha a jogalkotó úgy dönt, hogy az egységes szemléletű pénzügyi felügyelés irányába lép tovább, a jegybank készen áll ennek megvalósítására, írta közleményében az MNB.

A szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról rendelkező 2013. évi CXXXV. számú törvény sajátos jogi helyzetet teremtett, aminek köszönhetően a takarékszövetkezetek felügyelési, felelősségi és követelményrendszere jelenleg eltérő az egyéb hitelintézetekétől, írta a jegybank.

Nem engednének Spédernek

A kormányfő azt is tudatta, a kormány ellenzi, hogy a takarékszövetkezetek további FHB-részvényeket vásároljanak. Ennek megakadályozására a szükséges lépéseket megteszik.

Demján Sándor állítása szerint az FHB tőkeemelésénél bizonyos szövetkezeteket kényszerítettek, hogy "a névérték hétszeresén vegyenek új részvényeket". Az OTSZ-elnök azt is írta levelében, hogy üzleti körök "céghálót szőnek a takarékszövetkezeti szektor köré, parazitaként szívják ki erőforrásait".