Varga: A kormány ellenzi az FHB-részvények vásárlását

2016.06.06. 18:30

A kormányt az motiválja, hogy továbbra is stabil, versenysemleges, a gazdaság érdekeit megfelelően szolgáló hitelintézeti és bankrendszer legyen – mondta az Origónak Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter arról is beszélt, hogy nem változik a takarékszövetkezetek bankadója.

A szövetkezeti hitelintézetek felügyeletének erősítésére benyújtott törvényjavaslat elfogadása után semmit sem fognak megérezni a betétesek a változtatásokból – mondta el az Origónak Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter szerint a kormány egyértelműen ellenzi, hogy a Takarékbank FHB részvényeket vásároljon. A kedden elfogadandó törvényjavaslat jogszabályi szinten garantálja, hogy ez ne történhessen meg.

A levelek miatt nyúltak a törvényhez

Varga Mihály azzal indokolta a törvényi változásokat, hogy az integráció első szakasza lezárult, kialakult a működés szervezeti és informatikai kerete, de a folyamat nem ért véget. Szükség van a stabilitás, a biztonság erősítésére. Az elmúlt napokban több levelet kaptak az ügyben.

Varga Mihály elmodta, nem változtatnak a takarékszövetkezetek bankadójánForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke levelében arra hívta fel a nemzetgazdasági tárca figyelmét, hogy a száznál több kis takarék, a Takarékbank és az FHB az állami szabályozásnak hála több szempontból kedvezőbb helyzetben van, mint más pénzintézet. Így például: a bankadó kevésbé sújtja a takarékszövetkezeti integráció tagjait, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti jogköre nem kizárólagos, a takarékszövetkezeti integráció tagjai felett, a Takarékbank verseny nélkül jut előnyökhöz a takarékszövetkezeti integrációban, illetve a takarékszövetkezeti integráció tagjainak kötelezettségeiért esetenként az integráción kívüli bankoknak kell helyt állniuk.

Versenyenysemlegesség

A nemzetgazdasági miniszter emlékeztetett arra is, hogy Demján Sándor szintén levelet írt Orbán Viktornak ebben az ügyben. Mindezekkel szemben Szabó Levente és Lontay Dániel a Takarékbank és a takarékszövetkezetek részéről cáfolták Demján és Patai állításait. A kormány ezért pénteken a meglévő rendszer áttekintése után úgy döntött, hogy felkéri az NGM-et alkosson egy törvényjavaslatot a rendszer versenysemlegességének és stabilitásának a megőrzésére.

Demján Sándor is levelet írt Orbánnak a takarékszövetkezeti integráció ügyébenFotó: Origo

Varga Mihály elmondta, az integrációs folyamat keretében a szoros integráció lezárult. Az integráció további kiteljesítése, a szövetkezeti hitelintézetek közösségének erősítése szükségessé teszi a felügyelet ellenőrzésének kiterjesztését az integráció stabilabb és hatékonyabb működése, a közbizalom fenntartása és erősítése érdekében. A miniszter azt mondta, hogy míg eddig a Takarékbank töltötte be a központi bank szerepét az integrációnál, addig most az SZHISZ kerül a középpontba. A Takarékbank csak egyik szereplője lesz az integrációhoz tartozó pénzintézeteknek – tette hozzá.

Patai Mihály azon javaslatát, hogy csoportszinten fizessék a bankadót a takarékszövetkezetek a kormány nem támogatja. Így a bankadó mértéke az ő esetükben sem változik 2016-ban és 2017-ben sem – mondta Varga Mihály. A miniszter szerint módosító javaslatok még lehetnek a törvény holnapi elfogadása előtt.

Mint arról az Origo beszámolt, az egyik kezével elutasított minden, a takarékok integrációját ért kritikát Orbán Viktor miniszterelnök. A másik kezével ugyanakkor igazat adott Patai Mihálynak, így a kormány változtat a takarékok felügyeletén, és igazat adott Demján Sándornak is, azaz a kormány megakadályozná, hogy a takarékok tovább finanszírozzák Spéder Zoltán FHB-ját. 

Az állam nem hagyja, hogy a Spéder vezette FHB-ban többséget szerezzen a TakarékbankForrás: MTI/Bruzák Noémi

Demján már 2013-ban írt Orbánnak

A takarékok államosítása és integrációja 2012-ben kezdődött,Demján Sándor 2013-ban már írt emiatt két nyílt levelet Orbán Viktornak.A folyamatot államtitkárként Vojnits Tamás vezényelte le. Vojnits 2010 és 2012 között az FHB Jelzálogbank igazgatótanácsának tagja volt, az integráció létrejötte után, 2013 és 2014 között a Takarékbank igazgatóságának tagja lett, 2014 óta vezérigazgató-helyettes.

Az FHB bevásárolt a Takarékbankba

Az FHB Jelzálogbank 2014 februárjában vásárolta be magát 25 százalékkal a Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt.-be, a vállalat tulajdonosai között 2014-ben még olyan cég is volt, amelynek Vojnits Tamás volt az ügyvezetője. 

A Magyar Takarék vásárolta meg a Takarékbankot, a takarékszövetkezetek központi bankját 2014 augusztusában az államtól, egészen pontosan a Magyar Postától és a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB). Az MFB a maga részesedését a német DZ Banktól vásárolta, a Posta részesedésszerzését a parlament lényegében törvényben írta elő, kiszorítva az addig többségben lévő takarékokat a Takarékbank tulajdonosai közül (erről itt írtunk részletesen).

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK