Nyolc éve nem volt ilyen a brit részvénypiacon

London
People visit Garden Barge Square at Downings Road Moorings, near Tower Bridge, which are open to the public as part of the Open Garden Squares Weekend in London on June 14, 2015. The Open Garden Squares Weekend allows members of the public access to 223 gardens, many of which are private for the remainder of the year, in 27 boroughs across London. AFP PHOTO / OLI SCARFF
Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy a közvélemény-kutatások szerint egyre nagyobb az esélye annak, hogy a britek elhagyják az Európai Uniót, a szigetország részvénypiaca mégis nyolc éve nem látott jó teljesítményt produkál. Úgy tűnik, a brit részvényeket nem mozgatják meg a hazai kockázatok.
Vágólapra másolva!

A font gyengülése és a bányacégek erősödése segített a FTSE All-Share Index leküzdeni az éves veszteségét, és a mutató immáron nyolc éve nem látott mértékben nyomja le a Stoxx Europe 600 Indexet – írja a Bloomberg. Hétfőn pedig a brit részvények izmosodtak a leginkább a régióban, ahogy a brexit lehetőségét erősítő közvélemény-kutatási eredmények háromhetes mélypontra lökték a fontot, amely egyébként is igen erős volatilitást mutat.

Semmi pánik

Miközben a Bank of England kormányzója úgy nyilatkozott, hogy

a kilépés akár recesszióhoz is vezethet,

a szigetország részvényei elég higgadtan fogadták a híreket. Részben talán azért, mert sok befektető abból indul ki, hogy a 2014-es skót népszavazás kapcsán is elég nagyot tévedtek a közvélemény-kutatások. Noha a FTSE All-Share Index jól teljesít, azzal, hogy a mutató a várható nyereségekhez képest 15,6-szoros áron forog, a globális részvénypiacokon még mindig az egyik legalacsonyabb értékeltséggel bír.

A FTSE All-Share Index idei teljesítménye Forrás: Investing.com

Mindez pedig arra is utalhat, hogy a piacok szerint nem jelent akkora fejfájást a brexit lehetősége, mint ahogy az elemzők gondolják – mondta Patrick Spencer, a londoni Robert W. Baird & Co. részvénypiaci alelnöke. Ahogy közeledünk a június 23-án esedékes referendumhoz, Spencer egyre vonzóbbnak találja a nyersanyagcégeket, melyek profitálhatnak a gyenge dollárból, illetve a javuló kínai kilátásokból.

A font hatása

Ezzel párhuzamosan

a gyengébb font is fokozhatja a vásárlási kedvet a részvénypiacokon.

Ráadásul az euróban denominált vállalatokba fektető MPPM kereskedési vezetője, Guillermo Hernandez Sampere úgy látja, hogy a gyenge font jó hatással lenne a brit exportra, továbbá egy esetleges kilépés közelebb hozná a Bank of England által kitűzött inflációs cél elérését is.

A JPMorgan egyébként még februárban kezdett el a brit részvények emelkedésére számítani, miután három éven keresztül alulsúlyozta a szigetország papírjait. A bank az alacsony értékeltséggel és a vonzó osztalékhozamokkal indokolta a változást – 4,3 százalék FTSE All-Share Indexre az 1,3 százalékos 10 éves brit állampapírokkal szemben. Ráadásul azt is megjegyezték, hogy a gyengébb font és a brit jegybank beavatkozása enyhítene bármilyen kezdeti feszültséget. A JPMorgan mellett áprilisban az HSBC is semlegesre emelte a brit piac megítélését a korábbi alulsúlyozásról.