A dollár egyszerre pusztít és felemel

pénz dollár
2777213 01/22/2016 US dollars. Natalia Seliverstova/Sputnik
Vágólapra másolva!
Miközben a részvénypiaci befektetők elsősorban az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed jövőbeni lépéseit számolgatják, a Goldman Sachs szerint jobban tennék, ha inkább a devizapiacra figyelnének. A dollár ereje a kínai jüannal szemben ugyanis sokkal érdekesebb tényező a bank szerint.
Vágólapra másolva!

Nem szállnak be az amerikai jegybank kamatemeléséről szóló vitába a Goldman Sachs alapmenedzserei. A banknál ugyanis úgy látják, a Fed szigorításának üteménél sokkal izgalmasabb a dollár ereje a jüannal szemben. A múlt tapasztalatai ugyanis azt mutatják, hogy az S&P 500 index rendre esést produkál, amikor a dollár izmosodik a kínai devizával szemben – írja a MarketWatch.

A zöld erő

A Goldman közgazdászai arra számítanak, hogy a következő 12 hónapban

a jüan mintegy 3 százalékot gyengülhet

a zöldhasú ellenében. Éppen ezért azt tanácsolják a befektetőknek, hogy irányítsák a figyelmüket azon vállalatokra, melyek bevételeik nagy részét hazai forrásokból szerzik.

A dollár ereje mozgathatja az amerikai részvényeket Forrás: AFP/Adek Berry

Az erősödő dollár ugyanis kedvez a jelentős részben hazai bevételekkel működő cégeknek, míg negatívan érinti a jelentős külföldi értékesítéssel bíró vállalatokat – jegyzi meg az elemzés.

Ráadásul a hazai piacra fókuszáló társaságok az eredményeikhez képest még olcsóbbnak is számítanak a nemzetközi érdekeltségekkel bírókkal szemben, ami még nagyobb vonzerőt biztosít ezen cégeknek – írják.

Hazai előny

A Goldman által követett, elsősorban hazai bevételekkel működő cégek között olyan nagyvállalatok is vannak, mint a Wells Fargo, a Verizon Communications, az Altria Group vagy a Lowe’s Cos. Ezzel szemben a legfontosabb, jelentős részben nemzetközi bevétellel működő cégek között olyanok szerepelnek, mint a Philip Morris International, a Merck & Co., a Citigroup vagy a McDonald’s.

A dollár/jüan árfolyam alakulása május eleje óta Forrás: Investing.com

Nem mellékesen pedig a novemberi amerikai elnökválasztás is olyan tényező, amely

elsődlegesen a hazai érdekeltségű vállalatoknak kedvez

– mondják a Goldmannál. Amellett ugyanis, hogy elkerülik a devizapiaci kockázatokat, annak sincsenek kitéve, hogy részesei legyenek egy protekcionista retorikának, amely feltehetően erősödni fog, ahogy a választási szezon a végéhez közeledik – teszik hozzá a bank elemzői.