Magyarország nem áll készen az euróra az EKB szerint

2016.06.07. 14:50

Az euró bevezetésére uniós tagságuk okán kötelezett hét ország egyike sem felel meg valamilyen szempontból a belépési feltételeknek - állapítja meg az Európai Központi Bank kedden publikált 2016-os konvergenciajelentése.

A jelentés megállapítja, hogy miközben mindegyik ország teljesíti a makrogazdasági paraméterek túlnyomó többségét az euró bevezetéséhez, egyikük sem felel meg teljes mértékben a csatlakozási szerződésben lefektetett kikötéseknek, beleértve a jogi konvergencia-kritériumokat is.

Eredményes megszorítás

Az EKB a 2016-os konvergencia jelentésében Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Románia és Svédország által a legutóbb jelentés óta elért eredményeit értékelte. Az infláció országok közötti eltérése jelentős mértékben csökkent, az árstabilitási kritériumnak hat ország felelt meg a hét közül. A 3 százalék alatti GDP-arányos költségvetési hiány-feltételt hat ország tudta teljesíteni. A kivétel az emiatt túlzottdeficit-eljárás alatt álló Horvátország. A GDP-arányos államadósságnál Horvátország és Magyarország van a 60 százalékos határ felett. Horvátországban az arány emelkedett, Magyarországon csökkent a legutóbbi jelentés óta.

 A hét ország egyike sem vesz részt az ERM II árfolyam-mechanizmustan, az euróövezet "előszobájában". Svédországban, Magyarországon, Lengyelországban és Romániában viszonylag nagy árfolyam-ingadozás volt tapasztalható a vizsgált kétéves időszakban. A hosszú távú kamatok- ahogy a 2014-es jelentésben is - most is mindegyik országban a 4 százalékos referencia alatt maradtak. A legalacsonyabb kamatok Csehországban és Svédországban voltak.

Korai még az euró

Az EKB jelentése megjegyzi, hogy a numerikus kritériumok teljesítése szükséges, de nem elégséges feltétele az euró bevezetésének. Az országoknak a belépéshez még "fenntartható konvergencia folyamatról" is tanúbizonyságot kell tennie. Ehhez pedig számos országban gazdaságpolitikai iránymódosítására lenne szükség. 

Az egyensúlytalanságok felhalmozódásának a kivédését számos országban megfelelő költségvetési és makroprudenciális intézkedésekkel és a pénzügyi szektor ellenőrzésének a megerősítésével kellene garantálni.

A vizsgált hét ország egyikében sem felel meg a jogi környezet az euró bevezetéséhez - állapítja meg az EKB. Különösen a jegybankok intézményi és gazdálkodási függetlensége terén tapasztalhatóak még hiányosságok. Horvátország kivételével egyetlen országban sem érvényesül maradéktalanul a monetáris finanszírozás tilalma és nem történt meg a jegybank megfelelő mértékű integrálása sem az Eurosystem körébe.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK