Magyarország nem áll készen az euróra az EKB szerint

Europe: Finland to test a basic income for Finns in 2017 Newzulu Citizenside Gerard Bottino finland finlande basic income revenu universel EURO bills billets money monnaie argent euros SQUARE FORMAT
Euro bills are pictured as Finland announced to experiment in 2017 a basic monthly income for Finns. - CITIZENSIDE/GERARD BOTTINO
Vágólapra másolva!
Az euró bevezetésére uniós tagságuk okán kötelezett hét ország egyike sem felel meg valamilyen szempontból a belépési feltételeknek - állapítja meg az Európai Központi Bank kedden publikált 2016-os konvergenciajelentése.
Vágólapra másolva!

A jelentés megállapítja, hogy miközben mindegyik ország teljesíti a makrogazdasági paraméterek túlnyomó többségét az euró bevezetéséhez, egyikük sem felel meg teljes mértékben a csatlakozási szerződésben lefektetett kikötéseknek, beleértve a jogi konvergencia-kritériumokat is.

Eredményes megszorítás

Az EKB a 2016-os konvergencia jelentésében Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Románia és Svédország által a legutóbb jelentés óta elért eredményeit értékelte. Az infláció országok közötti eltérése jelentős mértékben csökkent, az árstabilitási kritériumnak hat ország felelt meg a hét közül.

A 3 százalék alatti GDP-arányos költségvetési hiány-feltételt hat ország tudta teljesíteni.

A kivétel az emiatt túlzottdeficit-eljárás alatt álló Horvátország. A GDP-arányos államadósságnál Horvátország és Magyarország van a 60 százalékos határ felett. Horvátországban az arány emelkedett, Magyarországon csökkent a legutóbbi jelentés óta.

A hét ország egyike sem vesz részt az ERM II árfolyam-mechanizmustan, az euróövezet "előszobájában".

Svédországban, Magyarországon, Lengyelországban és Romániában viszonylag nagy árfolyam-ingadozás

volt tapasztalható a vizsgált kétéves időszakban. A hosszú távú kamatok- ahogy a 2014-es jelentésben is - most is mindegyik országban a 4 százalékos referencia alatt maradtak. A legalacsonyabb kamatok Csehországban és Svédországban voltak.

Korai még az euró

Az EKB jelentése megjegyzi, hogy a numerikus kritériumok teljesítése szükséges, de nem elégséges feltétele az euró bevezetésének. Az országoknak a belépéshez még "fenntartható konvergencia folyamatról" is tanúbizonyságot kell tennie. Ehhez pedig számos országban

gazdaságpolitikai iránymódosítására lenne szükség.

Az egyensúlytalanságok felhalmozódásának a kivédését számos országban megfelelő költségvetési és makroprudenciális intézkedésekkel és a pénzügyi szektor ellenőrzésének a megerősítésével kellene garantálni.

A vizsgált hét ország egyikében sem felel meg a jogi környezet az euró bevezetéséhez

- állapítja meg az EKB. Különösen a jegybankok intézményi és gazdálkodási függetlensége terén tapasztalhatóak még hiányosságok. Horvátország kivételével egyetlen országban sem érvényesül maradéktalanul a monetáris finanszírozás tilalma és nem történt meg a jegybank megfelelő mértékű integrálása sem az Eurosystem körébe.