A cigaretta drágább, a baromfihús olcsóbb lesz

baromfivágóhíd, csirkevágóhíd, illusztráció
Vágólapra másolva!
A parlament megszavazta a 2017-es adócsomagot, 5 százalékra csökken a baromfihús, a tojás és a tej áfája, az internetszolgáltatásé és az éttermi szolgáltatásé 18 százalékra. Az országgyűlés a jövedéki adóról szóló új törvényt is elfogadta. A gázolaj jövedéki adója 2016 szeptemberétől literenként automatikusan 10, a benziné 5 forinttal emelkedik, ha a kőolaj világpiaci ára 50 dollár alá csökken. A dohánytermékek jövedéki adója 2017 végéig három lépésben 29 százalékkal emelkedik.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlés elfogadta a 2017-es adócsomagot, amely a baromfihús, a tojás, a friss tej forgalmi adóját 5 százalékra, míg az internetszolgáltatás és az éttermi étkezés áfáját 18 százalékra mérsékli.

55 milliárd marad a lakosságnál

Varga Mihály szerint az áfacsökkentésekkel

55 milliárd forint bevételről mond le az állam a háztartások javára.

A kormány számításai alapján egy nyugdíjas házaspárnál átlagosan 15-20 ezer forintot, a nagycsaládosoknál 30-35 ezer forintot, a kétgyermekeseknél pedig 80-85 ezer forintot hagyhat jövőre az áfacsökkentés és a személyijövedelemadó-kedvezmény növelése.

A kétgyermekesek családi adókedvezménye az szja-törvény módosításával 5 ezer forinttal, 30 ezerre emelkedik.

Jön az automatikus részletfizetés

Újdonság, hogy a legfeljebb 200 ezer forintos adótartozással rendelkező magánszemélyek automatikusan féléves pótlékmentes részletfizetést kaphatnak, amit az adóhatóság ügyfélszolgálatain akár szóban is kérhetnek.

Emelik a jövedéki adót

A parlament új törvényt hozott a jövedéki adóról, amely a kőolaj világpiaci árához kötötte, és annak jelenlegi mértéke alapján

szeptembertől emelhetővé tette az üzemanyagok jövedéki adóját,

hasonlóan a dohánytermékekhez, amelyek jövedéki adóterhelése 2017 végére harmadával növekszik.

Az üzemanyag akkor sem lesz olcsóbb, ha a kőolaj olcsóbb lesz Forrás: Getty Images/2008 /Cameron Spencer

Hiába lesz olcsóbb a kőolaj

Az elfogadott javaslat értelmében az üzemanyagok jövedéki adója abban az esetben emelkedik, ha a kőolaj világpiaci ára hordónként 50 dollár alá csökken. Ebben az esetben

a gázolaj közterhe literenként 10, a benziné 5 forinttal növekszik.

A kormány az így szerzett többletbevételeket elsősorban az alsóbbrendű utak felújítására fordítaná.

Az unió miatt drágul a cigaretta

A kabinet szerint a dohánytermékek jövedéki adóját uniós előírások miatt kell 29 százalékkal emelni 2017 végéig, három lépésben.

A cigaretták adója elsőként idén szeptembertől emelkedik.

A parlament döntött arról is, hogy a dohánytermékekre 2017-től adójegy helyett zárjegy kerül, és az e-cigaretta is bekerül a jövedéki termékek közé.


29 százalékkal emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója Forrás: Thinkstock

Ösztönzik a mobilitást

A adócsomag 9 milliárd forint értékben tartalmaz munkaerő-mobilitást ösztönző intézkedéseket.

A gépkocsival történő munkába járás költségtérítése kilométerenkénti 9 forintról 15 forintra emelkedik,

emellett a társasági adóban is kedvezményes megítélés alá kerültek a munkásszállás kialakításának és fenntartásának kiadásai.

Több cég kaphat adókedvezményt

A kabinet szándékai szerint a kis- és középvállalkozások (kkv) növekedését segíti majd, hogy 2017-től

megszűnnek a beruházásösztönző szja- és társaságiadó-kedvezmények 30 millió forintos korlátai.

Változnak a kutatás-fejlesztés (k+f) elszámolásának feltételei is, azok a vállalkozások, amelyek nem tudták igénybe venni a kedvezményt, a jövőben a szociális hozzájárulási adóból vonhatják le az elmaradt társasági adókedvezményt ezen adó 50 százalékáig.

Többet lát majd a NAV

A gazdaság fehérítését szolgáló módosítás, hogy a tételes áfa-adatszolgáltatás jelenlegi 1 millió forintos határa 100 ezer forintra csökken. Az adócsalások visszaszorítása érdekében

zártabbá válik a közúti árufuvarozást felügyelő ekáer rendszer.

A parlament ugyanezen célból az italautomatákra is kiterjesztette az online számlázási rendszert.

Kihajtanák a reklámadót a multikból

A parlament felhatalmazta az adóhatóságot, hogy kísérletet tegyen a nagy világcégek megadóztatására. A kormány az elfogadott javaslatában "magyar Google-adóként" említett rendelkezéssel, vagyis

a reklámadó megfizetésének kikényszerítésével kívánja bevonni a közteherviselésbe a legnagyobb technológiai vállalatokat.

Ez alapján elsőként 10 millió forintos, majd később többször ismételhető, exponenciálisan növekvő bírsággal számolhatnak azok a Magyarországon adózóként nem nyilvántartott reklámközzétevők, amelyek nem tesznek eleget az adóhatóság felhívásainak.