Május végén 13,2 milliárd forintos mínuszban volt az államháztartás egyenlege, a hiány közel 500 milliárd forinttal kisebb, mint 2015 májusának végén volt. Az államnak több bevétele volt adókból, ugyanakkor kevesebb kiadása, főleg azért, mert kevesebb pénz jön az unióból, a kevesebb program a magyar államnak is kevesebb kiadást jelent.

Az államháztartás központi alrendszerének hiánya rekord alacsony szinten, 13,2 milliárd forintra teljesült 2016. május végén, írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A május pluszos volt

2016 első öt hónapját a központi költségvetés 98,9 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 48,9 milliárd forintos, míg az elkülönített állami pénzalapok 36,8 milliárd forintos szufficittel zárták. Csak a májusi adatokat tekintve az államháztartás központi alrendszere esetén 131,7 milliárd forintos többletet láthatunk, ezen belül mind a központi költségvetést, mind az elkülönített állami pénzalapokat és a társadalombiztosítás pénzügyi alapjait is pozitív egyenleg jellemezte.

Több bevétel, kevesebb kiadás

2015-ben az államháztartás központi alrendszerének január-májusi halmozott hiánya közel 500 milliárd forinttal volt magasabb. Az első öthavi egyenleg kedvezőbb alakulása a 2015-höz képest alacsonyabb összegben felmerülő – jellemzően az uniós kifizetésekhez kapcsolódó – kiadásokra, illetve a főbb adónemek (társasági adó, általános forgalmi adó, személyi jövedelemadó, szociális hozzájárulási adó és járulékbevételek) magasabb bevételeire vezethető vissza az NGM szerint.

A kevesebb uniós program a magyar államnak is kevesebb kiadást jelentFotó: Bielik István - Origo

Több bevétel

A kedvező gazdasági környezetnek, valamint a bővülő foglalkoztatásnak köszönhetően folyamatosan emelkednek a költségvetés bevételei, a feketegazdaság ellen megtett lépések (például ekáer, online pénztárgépek) pedig az adófizetési morál javulását eredményezik. Emellett a növekedési adóhitel konstrukciója ugyancsak hozzájárul az idei magasabb társasági adóbevételekhez.

Kevesebb kiadás

2015 azonos időszakához képest az uniós programok kiadásai mérsékeltebben alakulnak, ami a 2007-2013-as ciklus operatív programjainak zárásával, illetve az új, 2014-2020-as időszak kifizetéseinek későbbi felfutásával magyarázható.

A cél tartható 

Az NGM szerint a 2 százalékos GDP-arányos hiánycél "reális és teljesíthető".