A kevesebb uniós támogatás miatt is áll jól az államháztartás

magyar nemzeti bank mnb európai unió uniós zászló európai unió uniós zászló
magyar nemzeti bank
Vágólapra másolva!
Május végén 13,2 milliárd forintos mínuszban volt az államháztartás egyenlege, a hiány közel 500 milliárd forinttal kisebb, mint 2015 májusának végén volt. Az államnak több bevétele volt adókból, ugyanakkor kevesebb kiadása, főleg azért, mert kevesebb pénz jön az unióból, a kevesebb program a magyar államnak is kevesebb kiadást jelent.
Vágólapra másolva!

Az államháztartás központi alrendszerének hiánya rekord alacsony szinten, 13,2 milliárd forintra teljesült 2016. május végén, írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A május pluszos volt

2016 első öt hónapját a központi költségvetés 98,9 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 48,9 milliárd forintos, míg az elkülönített állami pénzalapok 36,8 milliárd forintos szufficittel zárták. Csak a májusi adatokat tekintve az államháztartás központi alrendszere esetén 131,7 milliárd forintos többletet láthatunk, ezen belül mind a központi költségvetést, mind az elkülönített állami pénzalapokat és a társadalombiztosítás pénzügyi alapjait is pozitív egyenleg jellemezte.

Több bevétel, kevesebb kiadás

2015-ben az államháztartás központi alrendszerének január-májusi halmozott hiánya közel 500 milliárd forinttal volt magasabb. Az első öthavi egyenleg kedvezőbb alakulása a 2015-höz képest alacsonyabb összegben felmerülő – jellemzően az uniós kifizetésekhez kapcsolódó – kiadásokra, illetve a főbb adónemek (társasági adó, általános forgalmi adó, személyi jövedelemadó, szociális hozzájárulási adó és járulékbevételek) magasabb bevételeire vezethető vissza az NGM szerint.

A kevesebb uniós program a magyar államnak is kevesebb kiadást jelent Fotó: Bielik István - Origo

Több bevétel

A kedvező gazdasági környezetnek, valamint a bővülő foglalkoztatásnak köszönhetően folyamatosan emelkednek a költségvetés bevételei, a feketegazdaság ellen megtett lépések (például ekáer, online pénztárgépek) pedig az adófizetési morál javulását eredményezik. Emellett a növekedési adóhitel konstrukciója ugyancsak hozzájárul az idei magasabb társasági adóbevételekhez.

Kevesebb kiadás

2015 azonos időszakához képest az uniós programok kiadásai mérsékeltebben alakulnak, ami a 2007-2013-as ciklus operatív programjainak zárásával, illetve az új, 2014-2020-as időszak kifizetéseinek későbbi felfutásával magyarázható.

A cél tartható

Az NGM szerint a 2 százalékos GDP-arányos hiánycél "reális és teljesíthető".