Pécs már a Zsolnay felszámolására készül

2016.06.07. 13:01

Egyszerre 130 alkalmazott lépett ki a Zsolnay Porcelánmanufaktúrától. Ahhoz az önkormányzati céghez mennek, amelyik a Zsolnay felszámolása esetén tovább üzemeltetné a gyárat. Az alkalmazottakkal folyamatban vannak a szerződéskötések. Az önkormányzati cég általános jogutódlással veszi át a Zsolnay dolgozóit. Az önkormányzat kész pénzt tenni az új cégbe, ha szükséges, ezért akár Pécs költségvetését is módosítják. A város szerint nagyon valószínű, hogy a Zsolnay felszámolás alá kerül, a védjegyet a kisrészvényesekkel összefogva akarják megmenteni.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. mintegy százharminc alkalmazottja szüntette meg munkaviszonyát azonnali hatállyal a vállalatnál június 7-én, kedden reggel - közölte Szabó Iván ügyvéd, a cégben 19 százalékos kisebbségi részvénycsomaggal rendelkező pécsi önkormányzat jogi képviselője.

Az utódcéghez mennek

Az érintettek "egy emberként" mentek át a százszázalékos önkormányzati tulajdonú Ledina Kerámia Kft.-hez, hogy ott munkaviszonyt létesítsenek - hangsúlyozta Szabó Iván, aki hozzátette: a szerződéskötések tartanak.

A pécsi közgyűlés Ledina Kerámia Kft. néven hozott létre céget, hogy a Zsolnay - szerintük elkerülhetetlen - felszámolása esetén tovább működtessék a másfél évszázados gyárat.

Általános jogutódlással veszik át őket

Az ügyvéd úgy fogalmazott: "a manufaktúra munkavállalóinak most lett elegük az elszenvedett megaláztatásokból és csak az önkormányzatban, illetve az általa létrehozott cég nyújtotta tartós védelemben bíznak".

Szabó Iván megjegyezte, a Ledina Kerámia Kft. (LK) általános jogutódlással veszi át a manufaktúra egykori dolgozóit annak ellenére, hogy ez nem lett volna kötelezettsége, ezt azonban a pécsi önkormányzat vállalta. Így, akik például 25 évet dolgoztak a porcelánmanufaktúránál, az időszakot a Ledinánál létesített munkaviszonyukba beleszámítják" - magyarázta. Hozzátette, a manufaktúránál határozatlan időre szóló munkaszerződéssel alkalmazott dolgozókkal a Ledina szintén határozatlan időre szóló kontraktust köt.

Az önkormányzattól függetlenül

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) Pécs polgármestere a témában tartott sajtótájékoztatón elmondta, "szándékunktól és aktív cselekvésünktől függetlenül" jött létre az a helyzet, amely miatt az önkormányzat korábban megalapította a Ledina Kerámia Kft.-t.

Kifejtette, a Zsolnay felmondott dolgozói a munkafeltételekre és a megromlott belső morálra hivatkozva jelentkeznek át tömegesen a Ledinába. Kijelentette: a dolgozók őrzik Zsolnay örökségét, "ők mindig becsülettel, elhivatottan dolgoztak azért, hogy Zsolnay Vilmos öröksége még hosszú évtizedeken keresztül vigye a város jó hírét". A polgármester leszögezte: bármi legyen is a jövő útja, Pécs érdekeit, szándékait és elvárásait nem lehet kicselezni".

Pereket várnak a Zsolnaytól

Szabó Iván a sajtóeseményen közölte, amennyiben az LK dolgozói ellen bármilyen eljárás indít a porcelánmanufaktúra, annak költségeit a önkormányzati cég magára vállalja. Mint mondta, a Zsolnay részéről feljelentések megtételét, illetve pereket várnak, de mindennek állnak elébe, "mivel úgy gondoljuk, hogy az igazság a mi oldalunkon áll".

A felszámolót várják

A gyárban hetek óta nyomozás folyik, a céget felszámolás fenyegeti, amely összességében megalapoz egy rendkívüli felmondást - válaszolt Szabó Iván egy ennek okát firtató újságírói kérdésre. A gyár jövőjére vonatkozó kérdésre úgy reagált: "nem túl nagy az esélye annak", hogy a többségi tulajdonos kifizesse a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által május 18-án felmondott 413 millió forintos hitelt. Hozzátette: amennyiben kirendelik a felszámolót, a város vele egyeztet a gyár további működtetésének lehetőségéről. Az önkormányzat várakozásai szerint a Zsolnay-védjegyekkel is a felszámoló fog majd rendelkezni.

Pécs tesz pénzt a cégbe, ha kell

Szabó Iván az eseményen ismét megerősítette: a Zsolnay-védjegy megmentésén a manufaktúra kisrészvényeseivel összefogva fog gondoskodni a város. Páva Zsolt szólt arról is, hogy a Ledina Kerámia Kft. anyagi hátterét a hónap végig rendezik, amelynek érdekében - ha szükséges - a város költségvetését is módosítják.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK