Megállíthatatlanok a milliomosok, övék a jövő

befektetés siker luxus gazdagság hangulat
Vágólapra másolva!
A milliomosok fogják kontrollálni a világ vagyonának több mint felét 2020-ig – derül ki a Boston Consulting Group friss jelentéséből. Ráadásul a leggazdagabbak járnak majd a legjobban, különösen az Egyesült Államokban. Az új vagyonok mögött pedig főként a részvények állnak majd.
Vágólapra másolva!

A milliomos háztartások száma globálisan 6 százalékkal 18,5 millióra bővült 2015-ben Boston Consulting Group jelentéséből. Ez némi gyengülést mutat a 2014-es 11 százalékos emelkedéshez képest. A milliomosok azonban így is a világ teljes vagyonának 47 százaléka fölött rendelkeznek, de az anyag szerint ez 2020-ra elérheti az 52 százalékot – írja a CNBC.

Emelkedés és lecsúszás

A legjobban pedig azok járnak, akik a gazdagok között is a legvagyonosabbak – különösen az Egyesült Államokban. Azok ugyanis, akik 20 millió dollárnál többel bírnak,

a teljes amerikai vagyon 29 százalékát birtokolják majd 2020-ig.

Ez az arány 2015-ben 24 százalék volt, míg 2010-ben csupán 20 százalék.

Akik viszont nem érik el a milliomos státuszt – vagyis nincs 1 millió dollárjuk – egyre kisebb részesedéssel bírnak majd. Bár 2010-ben ez a csoport még a teljes vagyon 40 százalékát tudhatta magáénak, addig 2015-re már csak 34 százalékát, 2020-ra pedig ez mindössze 29 százalékra zsugorodik – derül ki a jelentésből.

Az elit mindent visz – különösen az Egyesült Államokban Forrás: REUTERS/© Robert Galbraith / Reuters

Ez a trend ráadásul a következő öt évben gyorsulni fog, ahogy a 20 millió dollár fölötti összeggel rendelkező amerikaiak a legnagyobb mértékű vagyongyarapodások várományosai. Ez a csoport ugyanis 7,6 százalékos erősödésre számíthat 2020-ig, míg az 1 és 20 millió közti vagyonnal bíró amerikaiaknál 5,7 százalék lehet a bővülés. Ezzel szemben a kevesebb mint 1 millióval rendelkezők vagyona csupán 1,2 százalékkal bővül majd.

Az elmúlt évben

Ázsiában emelkedett leginkább a milliomos háztartások száma

– 17 százalékkal 3,6 millióra. A második helyet Nyugat-Európa szerezte meg, ahol 11 százalékkal 3,9 millióra emelkedett a szám. Latin-Amerikában a 7 százalékos bővüléssel 400 ezer milliomos háztartást számoltak össze.

Belehúztak az ázsiai milliomosok Forrás: 123rf.com

A leggyengébb növekedést ezzel együtt Észak-Amerika mutatta, ahol a milliomos háztartások száma csupán kevesebb mint 1 százalékkal emelkedett, 8,4 millióra. Ez igen jelentős lassulásnak számít a 2014-es 9 százalékhoz képest. Az USA milliomosait persze nem kell félteni, főleg, hogy még mindig ők vannak a legtöbben a világon – 8 millióan. Őket követi a 2,1 millió kínai milliomos, majd az 1,1 millió japán, valamint a 961 ezer brit.

Milliomos álomországok

Külön érdekesség, hogy az egy főre eső legtöbb milliomos Liechtensteinben van, ahol

a háztartások 19 százaléka tartozik ebbe a csoportba.

A második Svájc 15 százalékkal, melyet Bahrein követ 13, majd Katar 12,7 százalékkal. Az USA a listán csupán a kilencedik, 6,5 százalékkal.

Egyre nő az egyenlőtlenség gazdagok és szegények között Forrás: Getty Images / China Photos

Tavaly egyébként a teljes globális magánvagyon 5,2 százalékkal 168 ezermilliárd dollárra emelkedett, noha ez lassulást mutat az egy évvel korábbi 7 százalékos bővülés után. A jelentés szerint a következő öt évben a vagyonok tovább koncentrálódnak majd a leggazdagabbak, sőt egyre inkább csak az elit elitjének kezében.

Vagyonok és eszközök

A tavalyi gyarapodás összetételét tekintve az látszik, hogy a bővülést elsősorban a készpénz- és betétállomány fűtötte, köszönhetően a gyenge részvénypiaci teljesítménynek. A következő öt évben azonban

elsősorban a részvények adják majd a növekedés bázisát.

Olyannyira, hogy a 2020-ig várható, közel 15 ezermilliárdos új vagyonból mintegy 14 ezermilliárd részvényekből jöhet, melyek öt év múlva a teljes vagyon 69 százalékáért felelnek majd. Ez a részesedés 2015-ben 62 százalékos, míg 2010-ben csupán 54 százalékos volt.